Лидерите на шестте партньори от страните от Западните Балкани подписаха

...
Лидерите на шестте партньори от страните от Западните Балкани подписаха
Коментари Харесай

ЕК обяви пътна карта за намаляване на тарифите на роуминга между ЕС и Западните Балкани


Лидерите на шестте сътрудници от страните от Западните Балкани подписаха през днешния ден в София Изявление за поддръжка за стартирането на Цифрова стратегия за Западните Балкани. Като част от този ангажимент те се договориха да подобрят капиталовия климат за реализирането на цифрови планове в района и допринесат за постоянни, предсказуми и конкурентноспособни пазари в телекомуникационния бранш.

Те се съгласиха да работят с Европейската комисия по основаването и провеждането на взаимен ИКТ Регулаторен разговор, който ще подкрепи процесите на промени в района.

Като главен детайл от изказването за поддръжка за започването на Цифрова стратегия за Западните Балкани, комисар Мария Габриел разгласи през днешния ден пътна карта за понижаване на цените на роуминга сред Европейския съюз и Западните Балкани.

Пътната карта вкарва развой на мониторинг, който да се прави от Органа на европейските регулатори в региона на електронните известия (БЕРЕК) и Телекомуникационните регулатори на Западните Балкани за пазарите на едро, и на дребно, тъй че да се оцени на място, действителното понижение на цените на роуминга.

Това лято потребителите ще видят нови понижени търговски предложения касаещи роуминга, започвайки с пакетите от данни. Операторите ще продължат да договарят техните двустранни роуминг покупко-продажби, тъй че от лятото на 2019 година, ние може да забележим цени на дребно на роуминга сред Европейски Съюз и Западните Балкани не по-високи от 70 евроцента за мегабайт, при потреблението на данни.

Комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и общество Мария Габриел съобщи: „ Приветствам уговорката на телекомуникационните оператори в района да понижат роуминг цените за пакетите с данни за своите клиенти за Европейски Съюз това лято. Ние гледаме напред и чакаме да забележим по какъв начин цените ще продължат да понижават, сходно на процеса в границите на ЕС[1]. Ние имаме вяра, че съдействието сред Органа на европейските регулатори в региона на електронните известия (БЕРЕК) и Телекомуникационните регулатори на Западните Балкани ще подкрепи подготовката на законови процедури и регулаторна уредба за понижаване на цените за роуминг при гласова телефония и при късите текстови известия от 2019 или 2020 година Това ще улесни потребителите в Западните Балкани и изключително младежите. "

Контекст

По време на срещата на върха в Триест през юли 2017 година ръководителите на страните от Западните Балкани утвърдиха цифровата интеграция като един от четирите съставния елемент на многогодишния проект за деяние за районното икономическо пространство.

В своето известие от 6 февруари за Западните Балкани " Надеждна вероятност за разширение и за засилен ангажимент на Европейски Съюз за Западните Балкани ", Комисията разгласи, че нейните цели ще бъдат реализирани посредством 6 обособени водещи начинания, в това число Цифрова стратегия за Западните Балкани, която беше горещо приветствана в заключенията на извършената в Скопие през април 2016 година среща на върха на страните от Западните Балкани в региона на цифровите технологии.

Заключенията на срещата на високо ниво за Западните Балкани от 17 май 2018 година поддържат концепцията за пускане на Цифрова стратегия за Западните Балкани, която ще бъде оповестена в дейтайли в края на юни по време Дигиталната асамблея в София.

Изявлението за поддръжка на Цифровата стратегия за Западните Балкани беше подписано в границите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 17 май 2018 година от представителите на сътрудниците на страните от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово*, Бивша югославска република Македония, Черна гора, Сърбия),

Едно от основните дейности ще бъде намаляването на таксите за роуминг сред самите страни от Западните Балкани и сред района и Европейския съюз.

Таксите за роуминг сред четирима от сътрудниците от страните от Западните Балкани доста са намалели с помощта на съглашението, което бе изпълнено през 2014 година Разширяването на изгодите от актуалното съглашение, тъй че то да обхване всички консуматори в района, е една от главните цели на документа, подписан през днешния ден.

Европейската комисия също по този начин е в разговор с всички оператори, присъстващи в Западните Балкани през тази година.Операторите обявиха своето желание да разгласят нови предложения на дребно за потреблението на данни, на доста по-ниски цени, при роуминг сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани още през лятото на 2018 година

Oперататорите също по този начин ще вкарат ограничения против шоково високите сметки за всичките си клиенти от Западните Балкани там, където това към момента не е направено. Така потребителите ще избегнат заплащането на прекалено високи сметки, в случай че са пропуснали да задействат своите нови предложения за роуминг.

Операторите също по този начин осведомиха Комисията, че от лятото на 2019 година цените на дребно на роуминга сред Европейски Съюз и Западните Балкани ще бъдат не повече от 70 цента/MB при потребление на данни. Това би довело до доста усъвършенстване на доста от предлаганите понастоящем цени и ще бъде моментът, в който ще стартира последователно понижаване на роуминг цените на данни.

Европейската комисия към този момент стартира подготвителна работа и с регулаторните органи, както двустранно с сътрудниците от Западните Балкани, по техните характерни регулаторни за обособените страни въпроси, по този начин и в по-общ проект с Органа на европейските регулатори в региона на електронните известия BEREC. Регулаторните органи на страните от Западните Балкани ще бъдат поканени на особено събитие по време на пленарното съвещание на BEREC в Гданск, Полша, в средата на юни 2018 година, където главните хрумвания и работния проект ще бъдат показани под патронажа на ръководителя на BEREC.

...............................................

[1] Първоначалните цени на цените на дребно на роуминга на данни понижа започвайки от 70 евроцента за мегабайт и спадна прогресивно до 45 евроцента за мегабайт през втората година и на 20 евроцента за мегабайт през третата година.

* Това наименование не визира позициите във връзка с статута и е съобразено с Резолюция 1244/1999 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и мнението на Международния съд по отношение на декларацията за самостоятелност на Косово

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР