Лидерите на Групата на 7-те най-големи икономики в света (Г-7)

...
Лидерите на Групата на 7-те най-големи икономики в света (Г-7)
Коментари Харесай

Г-7 затяга санкциите срещу Русия и отправя предупреждение към Китай

Лидерите на Групата на 7-те най-големи стопански системи в света (Г-7) започнаха нови дейности за стягане на глобите против Русия. Те се ангажират да лимитират всевъзможен експорт от страната агресор, който би могъл да подкрепи финансирането на съветската инвазия.

" Днешните дейности ще затегнат още повече хватката върху опциите на Путин да прави варварското си настъпление и ще ускорят световните ни старания да пресечем съветските опити за заобикаляне на глобите ", съобщи американският министър на финансите Джанет Йелън в изказване.

В позицията на водачите на Г-7 се споделя, че рестриктивните мерки ще обзет износа на промишлени машини, принадлежности и технологии, които могат да са потребни за военните старания на Москва, като в същото време ще бъдат положени старания за ограничение на съветските доходи от търговията с метали и диаманти.

Към срещата, която продължава този уикенд, ще се причисли и украинският президент Володимир Зеленски. Този път тя се организира в Хирошима, Япония, където преди 78 години нуклеарните бомбардировки на Съединени американски щати поставят завършек на Втората международна война. Японският министър председател Фумио Кишида съобщи, че е избрал мястото за международната среща, с цел да насочи вниманието към контрола върху въоръженията.

Посещението на Зеленски в първия град в света, нападнат с атомна бомба, идва в миг, когато нуклеарните закани на Путин не престават да тревожат Запада.

Сред тематиките за диалог сред водачите на Г-7 беше и Китай, който от ден на ден се преглежда като опасност за икономическата сигурност. Световните ръководители се съгласиха, че статутът на страната като втората по величина стопанска система в света постанова старания за поощряване на съдействието.

" Политическите ни подходи нямат за цел да навредят на Китай, ние не се стремим да попречим на икономическия прогрес и развиване на Китай ", се отбелязва в чернова на декларация, представена от " Ройтерс ".

Въпреки това в нея се упорства за ограничения за " понижаване на несъразмерните зависимости " в сериозните вериги за доставки и за противопоставяне на " злонамерени практики " при прехвърлянето на технологии и разкриването на данни.

В него се удостоверява нуждата от мир в Тайванския пролив и се приканва Пекин да окаже напън върху Русия да приключи експанзията си в Украйна. Г-7предупреждават Китай и Северна Корея да не уголемяват нуклеарните си арсенали.

В общата си позиция те споделят, че " ускореното повишаване на нуклеарния боеприпас на Китай без бистрота или логичен разговор съставлява опасност за световната и районната непоклатимост ".

Пекин изрази угриженост, че срещата на върха ще се трансформира в " политическо шоу " против комунистическата страна. В навечерието на диалозите в Хирошима китайското посолство в Токио направи изказване, в което изрази сериозна угриженост от последните " отрицателни " стъпки на Г-7 във връзка с Китай.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР