Лидерите на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл

...
Лидерите на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл
Коментари Харесай

Турция отхвърли призивите да спре да пуска мигранти към Европа

Лидерите на Европейски Съюз - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел преди срещата с президента Ердоган и външния министър Давутоглу.

[newsroom.consilium.europa.eu] Реджеп Тайип Ердоган съобщи във вторник, че страната му ще продължи да оставя мигранти да щурмуват границите на Европейския съюз. По същото време Гърция разгласи, че е отблъснала съвсем хиляда души, пробвали да навлязат нелегално на нейна територия.

Турският президент добави, че на 17 март чака в Анкара френския си сътрудник Еманюел Макрон, немския канцлер Ангела Меркел и вероятно английския министър председател Борис Джонсън, с цел да обсъдат рецесията с мигрантите и сраженията в Сирия, където по турската граница са се събрали близо 1 милион бежанци.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Броени часове преди този момент срещата на Ердоган с предвождана от него турска делегация и водачите на Европейския съюз приключи без резултат. Късно в понеделник той си потегли от Брюксел без среща с медиите.

В самолета съгласно Reuters той е споделил на публицистите: " Не мислим да затваряме портите [към Гърция]. Предложението към гърците е да ги отворят. Тези хора няма да останат в Гърция. Оставете ги да продължат към другите европейски страни ".

На процедура това значи, че Анкара продължава да нарушава съглашението с Европейски Съюз от 2016 година за задържане на мигрантския напън към Европа. Липсата на прогрес от диалозите в Брюксел с присъединяване и на външния министър и министъра на защитата евентуално значи, че Ердоган ще опита да контракти някакво възобновяване на съглашението с водачите на водещите страни в Европейски Съюз, а не си водачите на съюза.

Той сподели, че е изтъкнал в белгийската столица потребността за възобновяване на договорката, включваща и разширение на митническия съюз, възобновяване на замръзналия развой на евроинтеграция на Турция и допускане на турските жители до безвизово пътешестване. " Лидерите на Европейски Съюз одобриха, че Турция е изпълнила онгажиментите си от 18 март 2016 година и че Европейски Съюз работи постепенно ", цитира думите му Reuters.

Сега механически и политически екипи щели да договорят пътна карта, а процесът ще се управлява от външния министър Мевлют Чавшоглу и сътрудника му от страната на Европейски Съюз Жозеп Борел. Конкретно предложение трябвало да има преди Европейския съвет на 26 март.

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, сподели след диалозите, че те са били градивни и откровени, както и че двете страни търсят метод да създадат обзор на съглашението и да продължат напред, само че това ще е допустимо, единствено в случай че и Турция свърши своята част от работата. Преди това тя сподели, че става дума за отдръпване на мигрантите от турско-гръцката граница.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР