Лидерите на ЕС постигнаха принципно съгласие да конфискуват голяма част

...
Лидерите на ЕС постигнаха принципно съгласие да конфискуват голяма част
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС решиха печалбите от замразените руски активи да отиват за оръжие за Украйна

Лидерите на Европейски Съюз реализираха кардинално единодушие да конфискуват огромна част от облагите от замразените съветски активи и да ги употребяват за закупуването на оръжия за Украйна. Решението беше взето по време на срещата на върха в Брюксел.

Това може да обезпечи близо 3,3 милиарда евро годишно за Киев, а първият милиард може да бъде възложен на въвлечената във война страна още през юли, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Радвам се, че водачите поддържаха нашето предложение за потребление на изключителните доходи от замразените съветски активи. Това ще обезпечи финансиране на военното съоръжение за Украйна ", сподели тя пред кореспонденти.

Европейски Съюз замрази към 200 милиарда евро от активите на съветската централна банка, държани в блока, като част от наказателните наказания, наложени на Москва поради войната.

" Казах на водачите, че в случай че в този момент сме бързи в сключването на съглашение, ще можем да отпуснем първия милиард на първи юли. Така че това зависи от нас ", сподели фон дер Лайен.

Натискът на Европейски Съюз за намиране на повече средства за Украйна идва в миг, в който пакетът за помощ на стойност от 60 милиарда $ от Съединени американски щати, остава блокиран в Конгреса.

Все още не е решено по какъв начин ще бъдат разпределени средствата, само че предлагането е 90% от тях да бъдат употребявани за украински военни стратегии, а 10% - за възобновяване. Този ход обае към момента е обвързван с правни опасности. Съществува възможност парите да бъдат върнати след войната, в случай че Русия стартира правосъдни дейности.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към 27-те водачи на блока посредством видеовръзка и съобщи пред тях, че дефицитът на муниции, с който се сблъскват неговите войски, е " позорен " за Европа.

" Европа може да обезпечи повече - и е от решаващо значение да го потвърдим в този момент ", сподели той.

След срещата на върха Фон дер Лайен разкри също, че Европейски Съюз преглежда опцията за увеличение на митата върху съветското зърно, в това число краденото украинското зърно, което влиза на европейския пазар.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР