Лидери и организации на американската крайна десница бяха осъдени да

...
Лидери и организации на американската крайна десница бяха осъдени да
Коментари Харесай

Представители на крайната десница бяха осъдени да платят 25 милиона долара в САЩ

Лидери и организации на американската последна десница бяха наказани да платят над 25 милиона $ на потърпевшите по време на проведен от тях митинг в Шарлотсвил през 2017 година, съобщи Франс прес.

След траял един месец развой пред федерален съд, журито реши, че 12 водачи и 5 групи от крайната десница може да бъдат държани виновни за насилието, довело до гибелта на един човек и голям брой ранени. Журито одобри четири от шестте учредения за наказателно гонене, посочени в жалбата, подадена от жертви на конфликтите, и не съумя да реализира единодушие по други две.

Въпреки всичко ищците останаха удовлетворени.

" Надяваме се, че това ще насърчи други да отхвърлят доктрината за превъзходството на бялата раса ", споделиха те в изказване.

" Решението изпраща обръщение, че нашата страна не толерира насилието, стимулирано от расова или религиозна ненавист ", разясниха юристите на ищците Роберта Каплан и Карен Дън.

През лятото на 2017 година стотици бели националисти стачкуваха в град Шарлотсвил, щата Вирджиния, против решението на кметството да демонтира статуята на военачалник Робърт Лий, командващия войските на южните робовладелчески щати по време на Гражданската война.

Митингът стартира вечерта на 11 август 2017 година с марш на неонацисти и членове на Ку Клукс Клан. На идващия ден избухнаха конфликти сред бели супремасисти и антирасисти. След това последователят на неонацистите Джеймс Фийлдс блъсна с кола участници в контрапротест, убивайки 32-годишна жена и ранявайки 19 души.

Тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп осъди насилието " и от двете страни ", което му навлече обвинявания в опит да се понрави на крайната десница, отбелязва Агенция Франс Прес.

По-късно Фийлдс беше наказан на пожизнен затвор.

Гражданският иск, заведен от пострадали още през 2017 година, се разглеждаше от съда по-бавно, най-много поради неналичието на подпомагане от страна на подсъдимите. По време на процеса множеството от тях не отхвърлиха своите убеждения, в това число расистки, а единствено че са възнамерявали насилието, напомня Агенция Франс Прес.

През 80-те и 90-те години на предишния век цивилен искове, заведени от антирасистки деятели, на процедура унищожават няколко екстремистки организации, принудени да разпродадат имуществото си, с цел да изплатят постановени по правосъден ред компенсации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР