Лидерът в Ла Лига Барселона записа четвърта поредна шампионатна победа,

...
Лидерът в Ла Лига Барселона записа четвърта поредна шампионатна победа,
Коментари Харесай

Барселона продължава по шампионски график

Лидерът в Ла Лига Барселона записа четвърта поредна турнирна победа, откакто завоюва гостуването си на Бетис с 2:1 в отсрочен дуел от 17-ия кръг на испанския хайлайф.

За каталунците точни бяха Рафиня (65’) и Роберт Левандовски (80’), а Жул Кунде (85’) си означи автогол в интерес на севилци. Така „ лос кулес “ събраха впечатляващите 50 точки в първата част от сезона в шампионата.

Чави Ернандес извърши четири промени в стартовия си състав след триумфа с 1:0 над Жирона. В отбрана титуляри бяха Андреас Кристенсен и Алехандро Балде вместо Ерик Гарсия и Маркос Алонсо. Контузеният Усман Дембеле пък беше сменен от Педри. Най-голямо усещане обаче направи завръщането на Левандовски след наказването му от три турнирни мача и по този начин той поведе офанзивата за сметка на Ансу Фати. Домакините пък бяха подредени в 4-2-3-1 с голмайстора си Борха Иглесиас като централен нападател.

Барселона незабавно пое надзор върху играта, само че първото по-сериозно състояние беше за „ вердибланкос “ в 10-ата минута. Тогава Луис Енрике стреля, като Балде блокира удара. Така топката мина застрашително около вратата и излезе за корнер. Две минути по-късно Иглесиас се опита да си изпроси дузпа след конфликт с Жул Кунде, само че съдията не му обърна внимание. След още две минути Левандовски се опита да се разпише с глава при центриране от корнер, само че не насочи добре топката. В 18-ата минута Педри се оправи с двама бранители на домакините, само че Руи Силва излезе и улови топката. Иглесиас незабавно отговори с шут, който обаче беше доста разочароващ. В 32-рата минута Серхио Каналес беше открит непокрит в наказателното поле, само че Кунде съумя да блокира изстрела му. Минута по-късно Рафиня се разписа, само че при вдигнат байрак за засада.

Така първата част завърши без прецизен удар. Той обаче пристигна още при започване на второто полувреме, когато на Силва му се наложи да избави шут на Педри. В 56-ата минута Набил Фекир също стреля тъкмо, само че в ръцете на Марк-Андре тер Стеген. В идващите минути Рафиня на два пъти се строполи в наказателното поле без реферът да уточни бялата точка. В 62-рата минута Роналд Араухо насочи удар с глава при корнер, само че не откри задачата. Три минути по-късно Френки де Йонг извърши бързо фал, което даде опция на Балде да нахлуе в наказателното поле и да пусне пас към Рафиня, който добута топката в мрежата за първия гол в мача.

В 73-тата минута Левандовски беше изведен пред вратата, само че Луис Фелипе мазета топката в корнер. В 80-ата минута каталунците стигнаха до втори гол. Тогава при центриране от корнер Араухо с глава отклони топката към Левандовски, който беше прецизен със своя шут. Малко по-късно резервата Ансу Фати също можеше да вкара, само че ударът му с глава мина около вратата. Вместо това севилци съумяха да върнат едно попадение в 85-ата минута, откакто при центриране на появилия се от пейката Юсуф Сабали топката се удар в гърдите на Кунде и влезе в личната му мрежа. Все отново в оставащото време " блаугранас " съумяха да запазят нежния си задатък.

Така лидерът в класирането Барселона закръгли своя актив на 50 точки и дръпна с 8 пред главния си преследвач Реал Мадрид преди мача му с Валенсия в четвъртък. Бетис остана на шестата позиция с 34 пункта и по-лоша голова разлика от петия Виляреал.

Барселона е на път да напише история. Каталунците затвориха първия полусезон с 50 точки, цифра, която преди този момент са достигали или надхвърляли пет пъти. В допълнение, „ блаугранас “ са се устремили към 100 точки, нещо, което се е случвало единствено в два случая – един път реализирано от Барселона и един път от Реал Мадрид.

Чави Ернандес приключи съвсем съвършен първи полусезон, като тимът изпусна единствено 7 точки от вероятни 57, постигайки 16 победи, 2 равенства и единствено едно проваляне. Всъщност, с резултата, който реализира през първите 19 кръга (50 точки), той би достигнал историческия връх, който Тито Виланова покори през сезон 2012/13, когато Барселона стана първенец със 100 точки, изравнявайки същите числа като тези на Жозе Моуриньо и Реал Мадрид година по-рано.

Но 50 точки през първия полусезон не постоянно значат купа в Ла Лига. И най-ясният образец е обвързван точно с Барселона при Херардо Мартино, който макар че завоюва 50 точки през първите 19 кръга, в последна сметка загуби купата в последния ден против Атлетико Мадрид на „ Камп Ноу “.

Първият, който доближи 50 точки в границите на първия полусезон, беше Хосеп Гуардиола, който направи това при дебюта си отпред на Барселона през 2008/09, с цел да завоюва по-късно купата. Следващата акция той падна с една точка, 49, като още веднъж завоюва шампионата, до момента в който през 2010/11 завоюва 52 точки в първия полусезон, като също завоюва купата през тази акция. По-дискретен беше в последната си година отпред на Барселона, където се задоволи с 44 точки.

Най-добрият първи полусезон в историята беше реализиран от неговия правоприемник Тито Виланова, който съумя да завоюва 55 точки от вероятни 57, с впечатляващ връх от 18 победи и едно тъждество. На идната година Тата Мартино реализира 50 точки, само че те не бяха задоволителни, а каталунците приключиха в края с 87 точки и изпуснаха купата.

Луис Енрике по този начин и не съумя да доближи границата от 50 точки. Ернесто Валверде стори това още в първия си сезон отпред на Барселона – с 52 точки (през 2017/18), което обезпечи купата на тима в Ла Лига. В идващите акции той нямаше този шанс – 43 точки (2018/19) и 40 точки (2019/20).

Следващите сезони, с Кике Сетиен и Роналд Куман отпред, към този момент бяха напряко депресиращи, защото тимът не надвиши 37 точки в първия полусезон.

Пристигането на Чави послужи за цялостен поврат в резултатите в Ла Лига. От идването му не е имало тим, който да завоюва повече точки във вътрешния шампионат, записвайки 106 точки в 45 мача. Само Реал Мадрид съумя да устои на неговия изблик със 101 точки в 44 мача.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР