Лидерът на радикалното палестинско движение Хамас в ивицата Газа Яхия

...
Лидерът на радикалното палестинско движение Хамас в ивицата Газа Яхия
Коментари Харесай

Лидерът на Хамас в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Лидерът на радикалното палестинско придвижване " Хамас " в линията Газа Яхия Синуар желае промени в препоръчаната договорка за преустановяване на огъня, по която в този момент се водят договаряния, съобщи ДПА.

Синуар продължава да упорства за обезпечен завършек на войната и желае даже писмен ангажимент за " абсолютно преустановяване на боевете ", съобщи източник до Синуар пред израелския " Канал 12 ". Засега Израел отхвърля това искане.

Синуар също по този начин желае Израел да не пречи на завръщането на Западния бряг на палестинските пандизчии, които ще бъдат освободени в подмяна на освободени и държани като заложници жители на Израел. Според последния вид на договорката, по която се водят договаряния, Израел желае освободените от израелски затвори наказани на пожизнен затвор палестинци да бъдат пратени в линията Газа или зад граница.

Лидерът на " Хамас " в линията Газа също така желал и детайлности за материалите, които Израел няма да разреши да бъдат доставяни в анклава за неговото възобновяване.

Египетски медиатори с поддръжката на Съединени американски щати се пробват да реализират единодушие по съглашението за преустановяване на огъня. Обсъжда се 40-дневно помирение и замяна на заложници и пандизчии.

" Хамас " разгласи през вчерашния ден, че праща делегация в Египет за по-нататъшни диалози по договорката, което беше възприето като прогрес в напъните на интернационалните медиатори, отбелязва Асошиейтед прес.

Междувременно в Израел беше обявено, че един от заложниците, взети в плен по време на нападението на " Хамас " против Южен Израел на 7 октомври,  е умрял в Газа, съобщи Франс прес. Става дума за Дрор Ор, гражданин на кибуца Беери. Неговите две деца, също взети за заложници, бяха освободени в края на ноември в границите на първо преустановяване на огъня. Тогава това краткотрайно прекратяване на боевете разреши да бъдат освободени 105 заложници против 240 палестинци в израелски затвори. 

В същото време водачът на " Хамас " в заточение Исмаил Хания съобщи, че неговото придвижване изследва в " положителен дух " новата оферта на масата на договарянията. Хания сподели това в телефонен диалог с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел. В този диалог водачът на " Хамас " удостовери, че делегация на придвижването скоро ще дойде в Египет, с цел да завърши наскорошните полемики за " реализиране на съглашение, което да дава отговор на условията на палестинския народ и да постави завършек на експанзията ".

Лидерът на " Хамас " е разговарял и с катарския министър на външните работи.

Думите му обаче опонират на информациите, че водачът на " Хамас " в линията Газа имал още претенции по отношение на плана на договорката и че в случай че те не бъдат задоволени, то отговорът на придвижването на този стадий бил негативен.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР