Лидерът на преврата, който свали президента на Габон Али Бонго,

...
Лидерът на преврата, който свали президента на Габон Али Бонго,
Коментари Харесай

Лидерът на преврата в Габон положи клетва като временен президент

Лидерът на преврата, който смъкна президента на Габон Али Бонго, постави клетва като краткотраен президент  пред съдии от конституционния съд в понеделник на телевизионна гала, предопределена да затвърди властта на хунтата, предава Ройтерс.

При осмия прелом в Западна и Централна Африка за три години военни офицери, водени от военачалник Брис Олигуи Нгуема ,, минути след известието, че Бонго си е обезпечил трети мандат на избори - резултат, който те анулираха и споделиха, че не е благонадежден.

Нгуема беше бурно приветстван от аудитория от военни офицери и публични лица, когато дойде за церемонията и още веднъж тъкмо откакто постави клетва. Държавната телевизия сподели изображения на ликуваща навалица и танкове, стрелящи в морето, с цел да отбележат събитието.
 Хунтата в Габон назначи военачалник за временен президент
Хунтата в Габон назначи военачалник за временен президент

Сваленият държавен глава търси поддръжка от Китай

Превратът, който постави завършек на 56-годишното задържане на власт на семейство Бонго в страната производител на нефт, притегли възторжени тълпи по улиците на столицата Либревил, само че осъди от чужбина.

Лидерите на централноафриканския районен блок ECCAS би трябвало да се срещнат персонално в понеделник, с цел да обсъдят отговора си на отстраняването на Бонго. Миналата седмица те приканиха сътрудниците, водени от Организация на обединените нации и Африканския съюз, да поддържат бързото връщане към конституционния ред.

Хунтата към момента не е обявила какъв брой дълго счита да държи властта . В петък Нгуема сподели, че ще продължи " бързо, само че несъмнено ", само че предизвести, че прекомерното бързане може да докара до избори, на които нямат доверие.
 Габон още веднъж отвори границите си след преврата
Габон още веднъж отвори границите си след преврата

Хунтата е подложена под интернационален напън да възвърне правителството
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР