Лидерът на НФСБ Валери Симеонов хвърли камък срещу почти пълното

...
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов хвърли камък срещу почти пълното
Коментари Харесай

Симеонов срещу ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”: Убедете ме, че ще има полза от новия газопровод с руска газ!

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов хвърли камък против съвсем цялостното единогласие в Народното събрание по построяването на нов газопровод.

Народното събрание разисква план на решение за изменение и допълнение на Енергийната тактика на Република България до 2020 година, препоръчан от Министерския съвет, написа Флагман.бг.
 

ГЕРБ и Българска социалистическа партия се оповестиха единомислещо в поддръжка на плана, който планува построяването на новата газова тръба през България.

Валери Симеонов обаче се опълчи:  „ Тук става въпрос за една комерсиална активност. Тук става въпрос за доходи и разноски. Аз няма да поддържа една такава тактика, до момента в който не бъда уверен, че България ще печели от нейното осъществяване.
Достатъчно години, може би към този момент десетилетия слушаме за потребни за България енергийни планове, които в последна сметка се оказват потребни за друга страна и за хората, които ги популяризират измежду обществото и през медиите ги показват като извънредно потребни дейности на българската страна. ”


Така било с „ оня безразсъден план Бургас-Александруполис ”.
Така било и с „ Южен поток ”, който се оскъпил безумно и от който трябвало да чакаме да излезем на облага след 22 години употреба.

Отляво говорели, че е от извънреден интерес за България да минава водопровод.
Не! Искам да бъда уверен, че ще сме на облага
, посочи Валери Симеонов.

По думите му  за цената на новия газопровод витае число към 2 млрд.  лева
Симеонов изиска гаранция за транспорт на съответните газови количества към Европа.

Защото тези 2 милиарда евентуално ще бъдат теглени като заем и по-късно ще би трябвало да бъдат връщани. А в случай че няма запълняемост? Ако по някакви други съображения, чисто политически, Русия спре подаването на газ по този начин, както ще стане с Украйна, какво става? Още 2 милиарда ще тегнат над българския поданик, както тези 3 милиарда досега за АЕЦ „ Белене ”; както парите, които са изхарчени също без смисъл за „ Южен поток ” и така нататък Аз не искам тук да приказваме политически, би трябвало да приказваме от позиция на приходите, на комерсиалната сметка на България от прокарването на този газопровод ”,  съобщи още Валери Симеонов.

По думите му  някак си с лекост се приема една тактика, с която се разпорежда построяването на нов газопровод.
С лекост се приемало и построяването на „ някакъв газов хъб ” без вместилище.

Депутатите задължавали държавното управление за нещо, за което не е ясно дали ще е от изгода за България. 
„ Защото, с цел да направиш газоразпределителен център, което значи хъб (наричан хъб), без вместилище, значи да си купиш автомобил без контейнер. Това значи. И вместо да продължаваме да облъчваме публичното мнение с мантри, с шаблони, че непременно, тъй като сме на някакво геостратегическо място, всичко би трябвало да минава през нас, без да потвърдим, че има изгода от това… Аз мисля, че това е безконтролно държание. Не съм чул да минава някакъв газопровод през Швейцария или през Монако ”,
 каза още водачът на НФСБ.

Наша отговорност е, ние ще гласуваме, ние ще възложим на държавното управление, ние ще би трябвало да отговаряме за нашето държание, за нашите гласове след години, в случай че недай си Боже цялата тази тактика гръмне като един балон. Затова дано отговорно да обсъждаме тези въпроси, а не с едни шаблонни изказвания, че мине ли газопровод през България - и тука ще стане райска градина ” , разяснява Симеонов.

Според него  е доста по-перспективно и той би подкрепил построяването на LNG-терминал в Александруполис.
Така се постигала някаква диверсификация.
„ Но построяването на газопровод, през който, дори да идва от Турция, ще тече единствено съветска газ… Никаква друга газ няма да пристигна оттова, нали ви е ясно? Няма от кое място да пристигна - Турция няма газ ”
, сподели още Валери Симеонов.

Той  бил песимистичен и тъй като Европейската комисия може да види нарушаване на третия енергиен пакет.
Според Симеонов  напъните би трябвало да се насочат в изследванията и добива на петрол и газ в Черно море.
Лидерът на НФСБ уточни и че потребностите на България от газ не са толкоз огромни.


Изказването на Валери Симеонов  провокира язвителни мнения от Движение за права и свободи, които също поддържат смяната на енергийната тактика.
С такива съдружни сътрудници нямате потребност от съпротива. Халал да са ви, сподели Рамадан Аталай в послание към ГЕРБ.
Павел Шопов от „ Атака ” разяснява, че цялата пленарна зала е единомислеща за построяването на новия газопровод с едно малко изключение, което за жалост било в „ Обединените патриоти ”.


Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР