Лидерът на кюрдското автономно управление в Северен Ирак Масуд Барзани

...
Лидерът на кюрдското автономно управление в Северен Ирак Масуд Барзани
Коментари Харесай

Лидерът на иракските кюрди: Референдум ще има

Лидерът на кюрдското самостоятелно ръководство в Северен Ирак Масуд Барзани съобщи, че плануваният за 25 септември референдум за самостоятелност няма по какъв начин да се отсрочи и наложително ще се състои, съобщи осведомителната организация Догу хабер ажансъ (ДХА).
Масуд Барзани отговори на заложени му въпроси от издавания в Саудитска Арабия вестник „ Оказ”.
В изявлението си водачът на иракските кюрди загатва за извършен с него телефонен диалог от държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилерсън във връзка референдума за самостоятелност. „ Казах му, че не съм склонен да се отсрочва референдумът, а показах единодушие за започване на разговор с централната власт в Багдад. Референдумът няма да бъде отсрочен и изрично ще се организира на оповестената дата”, акцентира Масуд Барзани, представен от ДХА.
В изявлението си водачът на иракските кюрди визира ясно и съответно сегашните и бъдещите връзки със съседите в района: сегашната към момента унитарна страна Ирак (централната власт в Багдад), Иран и Турция.
По отношение на Багдад:
„ На фона на острите полемики за отсрочване на референдума това изрично няма по какъв начин да се случи. При настоящето състояние и под наличния напън може да останем дружно за период до две години. Ако Багдад не промени политиката си по отношение на Кюрдистан, в случай че бъдат загърбвани и подценявани нашите съществени права, това наше единение може небрежно да завърши.”.
По отношение на Иран:
„ На основата на съседството с Иран желаеме да имаме едни положителни връзки със ценене на взаимния интерес. Не сме съгласни едната страна да се намесва във вътрешните работи на другата страна. Отделно от това, желая още един път да подчертая, че няма да приемем който и да е да ни поучава. По чисто географски аргументи връзките на град Сюлеймание и на град Ербил с Иран могат да бъдат малко по-различни. Обаче като Кюрдски регион ние не можем да приемем да бъдем наставлявани от Иран и каквато и да е интервенция от страна на Техеран.”
По отношение на Турция:
„ През последните 25 години нашият регион се трансформира в източник на сигурност за Турция. Ще се държим по този метод и в бъдеще. С Анкара имаме огромни ползи. Референдумът обаче е наше изконно право, не касае нито турските, нито иранските кюрди. Те би трябвало да разрешат техните си вътрешни проблеми по пътя на разговора с държавните управления на страните, в които живеят. А ние сме подготвени да им окажем всякаква подкрепа”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР