Лидерът на Има такъв народ (ИТН) Слави Трифонов коментира информация

...
Лидерът на Има такъв народ (ИТН) Слави Трифонов коментира информация
Коментари Харесай

Трифонов: В Северна Македония се страхуват да се нарекат българи

Лидерът на " ИТН " (ИТН) Слави Трифонов разяснява информация от Държавната статистическа работа на Северна Македония за преброяването на популацията в страната.

Ето какво написа той в пост във Facebook:

" Според тази работа резултатите са следните: 54,25% от всички преброени лица са се определили за македонци, 29,52% са албанци, 3,98% - турци, 1,18% - сърби, 0,87% - босненци, 0,34% - власи.

При оповестяването на резултатите българите изобщо не бяха упоменати, а шефът на службата е декларирал, че показват само етническите общности, които са част от македонската конституция.

При преброяването на популацията в Северна Македония за българи са се оповестили едвам 3504 жители, т.е. българи съвсем няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на жители от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 жители на Северна Македония. А съгласно законите в България, с цел да може жител на Северна Македония да получи български паспорт, той би трябвало да потвърди българските си корени. Над 100 хиляди жители на Северна Македония потвърждават българските си корени в България, а в Северна Македония се опасяват да се нарекат “българи ”.

Защо в една естествена европейска страна, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е естествена, европейска страна.

Говоря единствено по пътя на логиката, в случай че Северна Македония желае да е естествена, европейска страна, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните жители би трябвало да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани.

Така че моето мнение е, че до момента в който това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР