Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да коментира пред журналисти

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да коментира пред журналисти
Коментари Харесай

Борисов: Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли да разяснява пред публицисти проблема с назначението на длъжностен министър председател, само че сбито съобщи, че " мераклии " за поста постоянно ще се намерят.

Той беше запитан дали може да се стигне до обстановка, в която страната да остане без длъжностен министър-председател поради конституционните промени. Борисов обаче не има вяра, че това ще се случи:

" Аз мисля, че президентът е виновен човек и на него в тази ситуация може да се разчита да не влезем в такава колизия, от която желаете да се опасяваме всички ".

Съгласно последните промени в Конституцията при сформирането на длъжностен кабинет президентът има право да уточни министър председател, само че би трябвало да избере от лист с 10 хора, които заемат длъжности в страната. От тях на първо време отпаднаха омбудсманът Диана Ковачева, която беше определена за арбитър в Страсбург, както и заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова, която подаде оставка.

Друг вероятен " претендент " - шефът Българска народна банка Димитър Радев, даде да се разбере, че отпада от разновидностите, защото " не е добра концепция централната банка да се намесва в политически процеси ". Ако някой от подуправителите на централната банка решат да одобряват поста на длъжностен министър-председател, те ще би трябвало да изоставен постовете си в Българска народна банка.

Още преди срещите в президентството водачът на ГЕРБпризова президента да не показва за длъжностен министър председател нито ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, нито ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев.

В петък президентът Радев ще организира срещи с подуправителите на Българска народна банка, както и с двамата зам.-председатели на Сметната палата.

Това е първият път, когато се образува длъжностен кабинет съгласно последните промени в Конституцията, които лимитират опциите за избор на длъжностен министър председател. Попитан за коментар по отношение на действителното използване на тези ремонти, Борисов трансферира отговорността на сътрудниците си от ПП-ДБ, като се измъкна с това, че се е " доверил " на Христо Иванов и правосъдния министър Атанас Славов.

" Аз съм се доверил на Христо Иванов. Г-н Славов е лекар по конституционно право. Тези въпроси ще ви ги дават отговор те ", сподели водачът на ГЕРБ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР