Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви днес за свикване

...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви днес за свикване
Коментари Харесай

Как се свиква Велико народно събрание и кой досега е искал свикването му?

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се разгласи през днешния ден за привикване на Велико национално заседание. Причината, по думите му, е " тоталният разпад на страната ".





Как се привиква Велико народно събрание?

За да бъде свикано Велико национално заседание, би трябвало да бъде поискана смяна в Конституцията. Това могат да създадат половината народни представители - 120 - или президентът. Парламентът преглежда настояването най-рано два и най-късно пет месеца след внасянето му, а " за " решението би трябвало да гласоподават най-малко две-трети - 160 - от народните представители.

Ако Народното събрание вземе такова решение, президентът насрочва избори за Велико народно събрание в период от три месеца.
Великото национално заседание се състои от 400 народни представители. То може да одобри нова Конституция, да взема решение въпроси за изменение на територията на страната, да взема решение въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно ръководство.

Последното Велико народно събрание е седмото, което приема новата Конституция на България през 1991 година.

Искания за привикване на Велико национално заседание?

През август предходната година Слави Трифонов предложи да се организира референдум за привикване на Велико национално заседание, което да вкара президентска република. Има Такъв Народ обаче не съумя да събере задоволително подписи за провеждането на референдум.







През август 2020 година, по време на митингите против държавното управление му водачът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи привикване на Велико народно събрание, което да одобри няколко съществени промени в Конституцията, измежду които понижаване на броя на депутатите от 240 на 120, понижаване на мандатите на глания прокурор и на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд от 7 на 5 години, делене на Висшия правосъден съвет на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, понижаване на броя на депутатите във Велико народно събрание от 400 на 280 и други.

Предложенията бяха отхвърлени през ноември 2020 година. От 212 дали своят вот 111 бяха " за ", 93-ма " срещу " и 8 " въздържал се ". Против гласоподаваха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които тогава бяха съпротива.





В края на 2019 година, откакто подписа указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор, президентът Румен Радев и че стартира необятен публичен спор за " цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функционалности, мястото ѝ в правосъдната система и връзките с други институции ".



През юни 2017 година, при следващата рецесия в прокуратурата и абсурда „ ЦУМ-гейт “, ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов изиска от президента Румен Радев да свика съвещания за Велико национално заседание и да инициира спор за изваждането на прокуратурата от правосъдната власт.





През 2016 година някогашният президент, тогава водач на АБВ, Георги Първанов се разгласи за привикване на Велико национално заседание за смяна на Конституцията и промяна на държавното ръководство към президентска република. Според Първанов новата Конституция би трябвало да бъде утвърдена от гласоподавателите посредством референдум.



През 2010 година иницитивен комитет отпред с Яне Янев, водач на РЗС,. Той изиска предварително преустановяване на мандата на 41-то Народно заседание и рестарта на системата.

Снимки: списък БГНЕС, БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР