Лично кметът на Созопол обясни във Фейсбук, че рибена чорба

...
Лично кметът на Созопол обясни във Фейсбук, че рибена чорба
Коментари Харесай

Българите станаха любимите туристи

Лично кметът на Созопол изясни във Facebook, че рибена супа за 20 лева е изключение По образеца на министъра, хотелиери се къпят обществено, с цел да покажат, че морето е чисто
Ако преди години работещите в морските курорти се мръщеха на българските туристи и избраха клиентите им да са чужденци, изключително западняци, то през днешния ден обстановката към този момент се трансформира.

Българинът е най-хубавият клиент по родното Черноморие, тъй като харчи най-вече, настояват търговци от Приморско. През последната седмица морското градче към този момент е почнало да се цялостни с туристи, основно българи, чехи и поляци. В съпоставяне с предходната година обаче хората харчели много по-малко, споделят продавачите, оповестява БНР. " При нас всяка година стартира малко по-късно сезонът, само че ще имаме туристи. Като всяко лято, началото е по-слабо, усеща се усилване в последните дни, идват поляци, чехи, хора, които са тук  всеки сезон. Но най-важни са българите, те са ни най-сериозният контингент, най-хубави, като купувачи ", изясняват локалните. Според тях като цяло хората мъчно се разделят с парите си,  не харчат пари съвсем за нищо. Повечето са с гривни и очевидно са на ол инклузив,  споделят продавачите.
-->
Най-големи обороти търговците създали по време на пандемията, когато българите почиваха у нас, защото границите бяха затворени, споделят още продавачите. По думите им тези туристи в този момент ги няма, тъй като са в Гърция или Турция.

А цените по морето не се разграничават от тези в огромните градове като София и Пловдив. В обществените мрежи се появи информация на възмутени летовници за рибена супа по 19,99 лева в ресторант в Созопол. Лично кметът на града Тихомир Янакиев се намеси, с цел да изясни, че това не е всеобща цена, а изключение и в крайморските заведения за хранене има  много по-бюджетни заведения с вкусна храна на налични цени. " Страхотна рибена супа, която НЕ е по 20 лв.. П.п. Созопол,  на брега на морето ", написа кметът, публикувайки касова записка от " Бахама мама ". От нея излиза наяве, че градоначалникът е хапнал рибена супа за 5,30 лв.. Оказа се, че заведението, където оферират скъпата порция, се намира в съседство, само че то е по-висок клас и притежателите залагат на друга ценова политика. Тараторът за 20 лв. също е екзотика, всеобщо се предлага за 5 лв., изясняват ресторантьори и хотелиери. Толкова е и най-евтината пилешка чорба. Порция цаца за 5 лева отпреди една година към този момент е спомен и в този момент коства 8-9 лева Сафридът е от 13 лева нагоре, а кебапче или кюфте на скара е по 3 лева Шкембе чорбата е 6-7 лева, някъде стига и до 10 лева според от категорията на обекта, а шопската салата е 9 лева в заведенията за хранене. По-евтина може да се откри единствено в кварталните капанчета в Бургас, само че в курортите е към 10 лева Кафе на централни места или с панорама към морето под 3 лева рядко може да се поръча. Фрапето е 6 лева Българска бира в заведенията за хранене под 5 лева няма, написа " 24 часа ".

" Не съм склонен с непрекъснатото сравняване на цените в България и Гърция ", споделя Димитър Германов, кмет на Приморско. Според него по курортите ни има цени за всеки джоб, не можело скъпотията от един ресторант да се отъждествява с цялото Черноморие. Нормален обяд за двама с бира някъде може да излезе 50 лева, само че в класен ресторант ще надвиши 100 лева

Слуховете за нечиста вода не плашат летовниците

Въпреки слуховете за нечиста вода поради опустошения язовир " Нова Каховка " в Украйна, курортите ни се понапълниха с туристи.

На плаж " Тополите " в къмпинг " Градина " морето е чисто, а водата - прелестна. В работен ден натовареността на заведенията не е огромна, а плажът е напълнен на към 60-65%, само че през уикенда това не е по този начин, оповестява " Фокус ". Причината е, че по традиция от последните години доста българи пътуват за дълги уикенди до  морето. В първите дни на юли няма нито една отказана резервация от огромните групи от Германия, Англия и скандинавските страни, безапелационни са в туристическия отрасъл. Заради хладния юни и дъждовете при започване на юли обаче сезонът е почнал по-слабо спрямо други години. Хотелиерите са оптимисти, че през втората половина на юли и август курортите по Южното Черноморие ще са още по-добре.

По Южното Черноморие още веднъж е цялостно и с руснаци, които са притежатели на парцели. Те летят до Истанбул, с цел да дойдат до България. Тази години брoят им е повече от предишното лято. Една от аргументите е, че избират да си изкарат почивката у нас. Поляците също бележат взрив на българското море през последните години, пазарът е постоянен.

В курорта Албена замерват водата всеки ден и не откриват замърсяване. Дори регистрират, че сезонът е по-добър от предходната година. И там няма отлив от туристи от Западна Европа, бавят се българи и румънци. " Фалшивите вести дават отражение, само че морето ни сякаш в никакъв случай не е било по-чисто от в този момент ", твърди зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

За да го потвърди, той в четвъртък по образеца на министъра на туризма Зарица Динкова се изкъпа на плажа в Слънчев бряг. Подобни дейности замисляли и други хотелиери, с цел да покажат, че водата е чиста.

" Няма рецесия в българския туризъм. Това е развой, който не може да се повлияе от подправени вести - нечисто Черно море, бродещи мини, кръвожадни акули, разцъфтял планктон или жадни крави, които пият вода от басейните на хотелите ни, тъпчат моравата и стряскат почиващите ", сподели пред Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. Според него няма никаква опасност за българското Черноморие и в никакъв случай не имало такава, а става дума за сезонни локални изявления. " Ако разгърнем вестниците преди десет-двадесет години, ще открием сходни " стряскащи заглавия " и недоволства за липса на туристи при започване на сезона ", разяснява специалистът. Според Драганов на туризма не се отразява и информацията за неприятното време, и стряскащите вести. " Имахме години, в които от хотели по морето в България бяха евакуирани с хеликоптери туристи поради речни разливи и нямаше отлив на посетители ", спомня си Драганов. Дори обстановката към Чернобил не е повлияла на българския туризъм и не са били спрени чартърни полети от Англия и други страни, не се отразиха и спекулациите, че радиационен облак е минал през България, тъй като задграничните медии и туроператори доста добре бяха осведомени, че тогава той се беше насочил на север, спомня си Драганов.

По думите му, туризмът е извънредно постоянен като организация, тъй като това е многомилиарден бизнес. Не може подправени вести от вида " нечиста вода в Черно море " да доведат до многомилиардни загуби на авиопревозвачите, туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите, а пък тези подправени вести не могат да обиден и туристите, тъй като те са наясно, че поради измислени трудове няма да могат да си възстановят импортираните депозити за почивки, разяснява специалистът. Единственото, което може да се отрази на българския туризъм, е качеството на продукта по цялата верига на туризма, съобщи Драганов.    
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР