Личните лекари отказват да издават болничен лист на родител със

...
Личните лекари отказват да издават болничен лист на родител със
Коментари Харесай

Как родителите да гледат без болничен здраво дете до 12 г., ако то е под карантина

Личните лекари отхвърлят да издават болничен лист на родител със крепко карантинирано дете до 12-годишна възраст . Причината е в Наредбата за здравната експертиза, която регламентира разпоредбите за издаване на болничните листове. Там липсва хипотезата за деца, които не вървят на учебно заведение поради карантина , показаха проблема от БНР.

Майка на две деца - едното е на девет години и половина, другото - на две години и половина заяви, че персоналните лекари не могат да издадат болничен за карантиниран контактен възпитаник до 12-годишна възраст, в случай че не е болен . Така родителят би трябвало да употребява неплатен отпуск, с цел да си гледа детето 10 дни, без да има приходи.
 ГЕРБ предлага: Под карантина с есемес, наложително тестване на контактните лица
ГЕРБ предлага: Под карантина с есемес, наложително тестване на контактните лица

С импортираните промени наложителното болнично лекуване отпада

Майката описа, че целият клас е подложен под карантина поради болно детенце . Личният доктор е отказал болничен, с който тя може да гледа своето крепко, само че подложено на карантина дете. Аргументът му е, че в Наредбата за здравна експертиза е записано, че болнични могат да издават персоналните лекари единствено на деца, върнати от детско заведение . Така родителите на деца до 12-годишна възраст, не могат да получават болничен за гледането на това дете.

" След майчинството за дребното ми дете съм употребила цялата си отпуска. Сега съм в неплатена отпуска, с цел да я виждам, до момента в който видя накъде ще се развие обстановката с ковид и да мога умерено да се върна на работа ", изясни майката.

" Затварят се децата, затварят се и родителите, с цел да ги гледат, тъй като по закон до 12-годишна възраст децата не трябва да останат сами ", сподели майката.

Тя предлага институциите да трансформират Наредбата, с цел да обгръща децата до 12-годишна възраст.

В в този момент настоящата Наредба за здравната експертиза категорично е записано, че краткотрайна нетрудоспособност е налице в избрани случаи, при които обезпеченото лице не може или е възпрепятствано да работи . Изброените образци са общо заболяване; злополука; неотложен медицински обзор или изследване; карантина; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; бременност и раждане; гледане на крепко дете, върнато от детско заведение заради карантина в заведението.

Общопрактикуващият доктор и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Гергана Николова удостовери, че болничен може да се издаде единствено за дете, върнато от детска градина. " Вината не е в нас, такава е Наредбата ", стимулира се доктор Николова.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров обаче е безапелационен, че няма потребност да се трансформира наредбата и в нея категорично да се дописва и думата учебно заведение:

" Направихме наше изследване и няма да бъде върнат болничен. От Национален осигурителен институт е конкретизирано, че този член се отнася в актуалната обстановка и за възпитаници . Няма причина някой да се тормози, че за публикуван болничен по подобен мотив няма да му бъде обезщетен ", изясни доктор Маджаров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР