Личните лекари настояват да се повишат таксите, които плащат пациентите

...
Личните лекари настояват да се повишат таксите, които плащат пациентите
Коментари Харесай

Личните лекари искат повишение на таксите за пациентите

Личните лекари упорстват да се покачат таксите, които заплащат пациентите им. Те публично не показват какъв брой би трябвало да набъбнат от сегашните 2.90 лева и 1 лев за възрастни хора, само че считат, че размерът би трябвало да има връзка с минималната работна заплата, както е било преди години. Това се разбра от думите на Николай Брънзалов, общопрактикуващ доктор в утринния блок на БиТиВи.

Той отхвърли изявления, че желаният размер на таксата е 5.10 лева, или 1% от минималната заплата, само че уточни, че тази заплата е знак.

Припомни, че в началото таксата е била избрана тъкмо по този метод като 1% от размера на минималното възнаграждение, само че от 6-7 години няма такава връзка, което довело до " замръзването " на таксата на нивото от 2.90 лева В допълнение уточни, че хората с решение на ТЕЛК са освободени, както и децата, които страната осигурявала 50%. Пенсионерите пък заплащат 1 лева при посещаване, в случай че не са с удостоверена неработоспособност. За всички, които не заплащат цялостната такса, страната посредством здравната каса дължи разликата до 2.90 лева сега на персоналните лекари. Превеждането на парите обаче става по тромава процедура, която лишава към 4 месеца, изясни доктор Брънзалов.

Аз не бих взе пари от доста хора, само че това е моята персонална воля и тя не освобождава страната от нейните отговорности, акцентира той.

Припомни, че персоналните лекари в допълнение подреждат сами кабинетите си, заплащат наем и консумативи, както и на наети от тях други чиновници. Средно пък доктор получавал към 1.20 лева на записан пациент месечно. При педиатрите, които не получават и такива такси, било изключително тежко, тъй като откакто са прегледали голям брой пациенти за деня, най-после си тръгвали с празни джобове. Това правело тъкмо този сегмент изключително нежелателен от младите лекари, а като цяло и работата на общопрактикуващите медици. Тяхната междинна възраст сега била 58 година, което демонстрира, че има и такива, които в пенсионна възраст не престават да работят.

В отговор на въпрос той разгласи, че персоналните лекари не желаят да вършат митинги, а да бъдат чути.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР