Личните данни по време на преброяването на населението са напълно

...
Личните данни по време на преброяването на населението са напълно
Коментари Харесай

НСИ не очаква преброяването на населението да отчете повече от 7 млн. души

Личните данни по време на преброяването на популацията са изцяло предпазени, увери ръководителят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Най-важното статистическо проучване ще бъде сред 7 септември и 3 октомври, като от началото му до 17 септември ще бъде отворена опцията за електронно попълване на анкетната карта. Тя ще приключва с генерирането на код, който по-късно ще бъде взет от преброител. Преброителите ще имат и ангажимент сред 17 септември и 3 октомври да преброят останалата част от популацията, които не са взели участие в електронната версия.

Заради пандемията преброяването бе отсрочено за септември тази година, а от националната статистика алармираха за сериозен дефицит на преброители и контрольори. Кандидатстването стартира от през вчерашния ден и ще продължи до 10 юни.

Преброяването е значимо, тъй като въз основа на данните от него се дефинира ресурсът за публичните политики за десетилетие напред, напомнят от Националния статистически институт, оповестява БНР.

По-голям е дефицитът на преброители в огромните градове – София, Пловдив, Варна, Стара Загора. Повече от нужния брой претенденти има в Северозападна България, прецизират от националната статистика.

Всички, които са били одобрени за преброители и контрольори преди отлагането на самото проучване, могат да се включат. За освободените места се набират нови претенденти.

" Преброителят би трябвало да посети безусловно всички жилища. Когато лицата са се преброили електронно, той би трябвало да им вземе този неповторим преброителен код, който е генериран от нашата система ", сподели Магдалена Костова, която управлява проучването.

Според Сергей Цветарски има риск от хакерски офанзиви, само че най-голямата заплаха е системата да бъде блокирана.

Председателят на Национален статистически институт дефинира като най-голяма компликация преброяването на българите чужбина и уточни, че психическата граница от 7 милиона дзуши население надали ще бъде премината.

Преброяването ще се организира от 7 септември до 3 октомври на два стадия. От 7-и до 17-и септември ще протече електронното броене, а от 18 септември до 3 октомври ще протече с преброители, посочи пред БНР Магдалена Костова, която оглавява Дирекция „ Демография и обществена статистика “ в Национален статистически институт.

Към момента има 22 000 преброители, по прелиминарен план са нужни 30 000. Планирането преценява % хора, които при предходното броене са се преброили електронно. Този път упованията са този дял да надвиши 50%.

Кандидатите би трябвало да са пълнолетни, със приключено приблизително обучение. Не е нужен предходен опит, само че е добре да са отзивчиви. Предимство е да са работили с документи или да са взели участие в предходни акции по броене, разясни Магдалена Костова.

Преброителите ще посещават домовете сред 8 часа сутринта и 8 вечерта, в това число събота и неделя. Ще се легитимират със служебни карти със фотоси.

Страната е разграничена на преброителни сектори. Всеки преброител ще има карта и лист с адреси, които би трябвало да посети.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР