Левски изживя една от най-трудните години за цялото си 107-годишно

...
Левски изживя една от най-трудните години за цялото си 107-годишно
Коментари Харесай

Годината на Левски - треньорски хаос, безпаричие и Диксън

Левски изживя една от най-трудните години за цялото си 107-годишно битие. " Синята " общност мина през месеци на разочарования, неизпълнени обещания и откровени неистини. В края обаче се усети и по този начин предстоящият " вятър на смяната ", който несъмнено дава очаквания и за надалеч по-добри дни.

В част 1 на този текст ще ви напомним турбулентните събития на " Герена ", които се случиха през първата половина на 2021 година.
 Бразилското дуо се причислява към Левски при започване на януари
Бразилското дуо се причислява към Левски при започване на януари

Ноа Сонко Сундберг няма да бъде при започване на подготовката на " сините "

ЯНУАРИ - Ненужен лагер в Хърватия, провалена зимна селекция

Левски започва новата 2021 година на ръба на банкрута, само че с лагер в чужбина. Тогавашният ментор Славиша Стоянович счете за редно да заведе " сините " на лагер в хърватския курорт Умаг. През това време интензивно се говореше и за завръщането на Габриел Обертан. С повторното му привличане трябваше да помогне Спас Русев, само че в последна сметка французинът не съумя да разтрогне със своя Ерзурум ББ. От януари изпълнителният шеф Павел Колев публично стартира работа в УЕФА и работеше в клуба до намирането на заслужен негов заместител.
 Снимка 515737
Източник:

На 5 януари Славиша Стоянович създаде своя популярен етюд, където в 13 точки обясни по какъв начин Левски може да има сполучливо бъдеще, изпълнено с надарени лични футболисти и титли. Никой обаче не му обърна изключително внимание...

Благодарение на тогавашните еднократни спонсорства, " сините " съумяват да се издължат на своите футболисти и да предотвратят напускането на част от тях прибързано и по виновност на гранда. По това време на " Герена " започва и всеобща ликвидация, която има за цел да стабилизира вековниците най-малко до края на сезона. Така до края на месеца са продадени Паулиньо, Станислав Иванов, а младият Иван Андонов е пратен чартърен във Фиорентина. Въпреки финансовите усложнения, към отбора се причисляват куп задгранични попълнения - Ребин Сулака, Файсал Рерас, Звонимир Микулич, Драган Михайлович и Начо Монсалве. Неуспешни проби кара и някогашният футболист на левскарите Луи Нганиони, който малко по-късно пое към Царско село.
 Снимка 516047
Източник:

Към края на месеца в медиите настойчиво се съобщаваше, че интерес към Левски има и сегашният притежател на Ботев (Пд) - Антон Зингаревич.
 Станимир Стоилов: През 2022 година ще се работи повече в Левски
Станимир Стоилов: През 2022 година ще се работи повече в Левски

Обещавам работа и почтеност, споделя Мъри

ФЕВРУАРИ - Търсенето на спонсори

Вторият месец от 2021 година стартира с обещания за нови спонсори, най-много от хазартния бранш. Споменавани бяха съвсем всички интернационалните компании, опериращи на територията на страната. Собственикът Наско Сираков пък взриви обществеността, предпочитано враговете на Левски с настояването си към тогавашната власт за построяването на козирка на Сектор " А ". На 14 февруари " сините " завоюваха и първия си формален дуел за годината, побеждавайки Монтана с 2:0. След дуела стана ясно, че нападателят на гостите Билал Бари минава на " Герена ". Мароканецът стана чужденец №150 в историята на Левски.
 Снимка 518556
Източник:

През този миг Наско Сираков започва диалози с част от главните футболисти на клуба, като задачата му е те да понижат своите заплати.
 Станимир Стоилов връща Лъчезар Балтанов в Левски
Станимир Стоилов връща Лъчезар Балтанов в Левски

Мъри познава чудесно качествата на халфа

В оставащите февруарски турнирни мачове, левскарите вършат нулеви равенства с Етър и ФК ЦСКА 1948. Всички тези мачове се играха без аудитория поради рестрикциите подбудени от пандемията.

МАРТ - Провалът за Купата и продажбата на Робърта

С началото на март пристигнаха и подсказките за поредност антирекорди, които Левски е постигнал или ще сътвори през идващите си мачове. Малко над шест месеца " сините " нямаха победа като посетител, като статуквото бе променено на 17 март, когато във Враца бе надигран Ботев с 3:1. Срещата ще се запомни и със злокобната травма, която получи Начо Монсалве след контакт с вратаря Красимир Косотв.

Като цяло месецът бе оптимистичен за селекцията на Стоянович, като се стартира с отстраняването на Берое за Купата (3:1), след което последва хикс с Ботев (Пд) и упоменатия триумф над Ботев (Вр). Горчилката настъпи на 17 март, когато " сините " завършиха присъединяване си в шампионата за Купата на България. Грандът позволи проваляне от Славия с 1:2 на четвъртфиналите и това означаваше поредна година без трофей за левскарите. Някъде тогава стана ясно, че Славиша Стоянович надали има бъдеще в Левски.
 Снимка 523312
Източник:

В края на месеца от " Герена " се разделиха със своята огромна звезда Найджъл Робърта, който бе продаден за добра сума в Ди Си Юнайтед. Парите, както се и очакваше, незабавно бяха употребявани за погасяването на отговорности. В посока Арда пък пое недооцененият Алекс Петков.

Все по-притеснителни пък ставаха индикациите за приемането на лиценз. Най-вече от новината, че Петър Хубчев е съумял да осъди Левски и на последна инстанция, а също по този начин, че " сините " дължат пари и на Септември по привличането на Здравко Димитров.
 Перспективни български треньори натрупат опит в Италия
Перспективни български треньори натрупат опит в Италия

Тодор Симов и Христо Арангелов на курс във Фиорентина

Феновете на отбора също имаха своите борби, като в средата на месеца трябваше да събират пари, с цел да изплатят последната шампионска купа на тима, която неизвестно за какво се бе озовала в ръцете на тайнствен господин.
 Снимка 536744
Източник:

В последния ден на март стана ясно, че Славиша Стоянович е болен от ковид, а последвалите затруднения в неговото лекуване постановиха помощникът му Живко Миланов да остане на поста до края на сезона, а и по-късно.

АПРИЛ - Живко Миланов поема надзор над първия отбор

На славния " наследник " капитан обаче не му бе до усмивки през месец април, когато Левски инкасира ужасяваща серия в шампионата. Всичко стартира с нулево реми против Черно море във Варна, само че по-късно пристигнаха три поредни загуби от Лудогорец (0:3), Локо Пд (1:0) и ЦСКА (0:2). Някъде по това време вековниците към този момент знаеха своята орис, че ще вземат участие в първата четворка на втората осмица в efbet Лига.
 Снимка 528576
Източник:

На финансовия фронт стана ясно, че столичани са свили бюджета си за заплати до 250 000 лв. на месец. Преминалият през " Георги Аспарухов " - Деян Лозев пък реализира извънсъдебно съглашение против клуба. Същото важеше и за проблема с президента на Септември - Румен Чандъров.
 Левскари, това е друга бира
Левскари, това е друга бира

Вижте какво пуснаха в прожба " сините "

През април, след единствено пет мача за " сините ", поради неизплатени заплати си потегли иракчанинът Ребин Сулака. Константин Папазов пък се забърка в противен скандал с италианската марка за спортна екипировка " Макрон ", което докара до нов правосъден иск против Левски и финансова глоба от 150 000 евро.
 Снимка 528564
Източник:

Публиката продължаваше да има искания по отношение на притежателя Наско Сираков и най-много медийното безмълвие, което самичък си беше наложил. Сектор " Б " пък смъкна фланелките на своите любимци след провалянето от ЦСКА с 0:2.
 Снимка 528582
Източник:

В края на месеца " сините " най-накрая се отърваха от задграничните си футболисти Тома Даске и Насиру Мохамед. Сагата с ганаеца обаче занапред започваше...

МАЙ - Грандиозното заричане

Петият месец на годината беляза края на сезон 2020/2021 за Левски. " Сините " приключиха на осмо място във финалното нареждане. Като останаха на единствено точка от баражното седмо място в своята група. В компанията на Черно море, Ботев (Пд) и Царско село, селекцията на Живко Миланов реализира 4 победи, 1 загуба и 1 тъждество. Триумфът на " Тича " с 1:2, в последния кръг, пък бе запаметяващ се за огромна част от футболистите, които изиграха своя финален мач за тима.
 Снимка 532043
Източник:

Заветното си попадение за " сините " означи и Валери Божинов. Ники Михайлов пък даде яростно изявление, в което призна за недоразумение с управлението и възможна негова разлъка с Левски. Но това бе единствено футболната част от празничния май, а надалеч по-интересните събития се случиха отвън " зеления килим "...
 Левски разгласи още една контрола
Левски разгласи още една контрола

" Сините " ще изиграят контролна среща с чешкия Бохемианс Прага

Още на първо число в медиите започнаха да излизат информации, че не какъв да е, а самият Благой Георгиев търси избавление за закъсалия исполин. На Великден притежателят Наско Сираков пък афишира сензационната вест, че сега е в заключителни диалози с мощен непознат вложител, който по негови думи е подготвен да вложи колкото е належащо за изработката на нов стадион, за построяването на мощен тим и ДЮШ, и погасяване на задълженията...
 Снимка 532083
Източник:

И оттук нататък започнаха спекулациите: руснаци, чеченски консорциум, френска водоснабдителна компания и така нататък Сираков пък съумява да реализира спонсорство от унгарската BELFRY, която оказва помощ за погасяването на част от забавените заплати и спасяването на лиценза.

На 20 май пък публично се афишира раздялата сред Левски и Славиша Стоянович.
 Левски ще мери сили с Динамо (Киев)
Левски ще мери сили с Динамо (Киев)

По време на подготовката си в Турция

Четири дни по-късно настъпи и честването на 107-годишния празник на Могилката. Със сълзи на очи Наско Сираков разгласи, че английски предприемач поема цялата прехрана на клуба. Ето какво сподели Вълка тогава:

Ето какво сподели той пред " сините " почитатели на Могилката:

" Заставайки тук, не може да не се вълнуваш. Искам да благопожелавам най-светлия празник за всички българи. Точно тук на това място, на което е почнало всичко, е моментът да разглася ново начало за нашия клуб. Това са договаряния, преписка, от повече от 6 месеца. Всичко е приключено и е в ръцете на юристите. Левски ще има нов притежател! Това, което съм се договорил са целите - поемат се отговорностите на клуба, прехрана -достатъчна Левски да се върне там, където е мястото и приоритет №1 - построяването на стадион по най-бързия метод.
 Иван Горанов над всички в Левски по един индикатор
Иван Горанов над всички в Левски по един индикатор

29-годишният футболист има към този момент 127 срещи с екипа на столичния гранд

Изпращаме най-тежката година в " синята " история. Когато пристигнах само дадох обещание, че Левски ще го бъде и няма да банкрутира. Не съм обещавал резултати, само че в този момент ги давам обещание. Човекът е англичанин, няма нищо общо с политика и обвързаности. Бизнесът му е разположен в Ню Йорк. По предпочитание на бъдещия нов притежател, аз ще остана като президент на клуба и ще давам отговор за спортно-техническата част. Човекът гледа на това като бизнес. Никой не идва да влага 150 млн. евро за нищо. Налага се акциите да бъдат трансферирани. Това не може да стане за един ден. Интересува ме само сигурността на Левски. Всяка една точка по капиталов проект ще се изисква, в случай че не се съблюдават те, акциите се завръщат при мен. Обещавам ви, че ни чакат доста по-добри времена. Честито! ".
 Снимка 532066
Източник:

В началните мигове, името Джо Диксън към момента не бе настоящо за Левски. Мнозина смятаха, че новият мощен човек на " Герена " ще бъде действителен предприемач, някой всред Леонард Блаватник или Алекс Честърман.
 Радослав Цонев не не помни италианския Лече
Радослав Цонев не не помни италианския Лече

Отново зарадва почитателите на отбора

Уви, на 28 май се разбра, че точно Диксън е " спасителят " на " сините ". Оказа се, че Благой Георгиев е медиатор на някогашния футболист, а куриозно стана всеобщо притежание, че Джоузеф в миналото е бил на несполучливи проби в ЦСКА. Но както и да е, с изключение на бъдещият нов притежател, за първи път от много години, на " Герена " стартира да се приказва за действителното завръщане на Станимир Стоилов. Първата същински оптимистична вест за годината в клуба!

ЮНИ - Ах, този Диксън

Този месец несъмнено бе зависим на лицето Джоузеф Диксън. Име, което внезапно се трансформира в тематика №1 даже и за хората, които не наблюдават чак толкоз изкъсо футболните процеси в Левски.

Това с англичанина си беше цяла сага. Въпросите към него бяха доста: Има ли пари? Кой е зад тила му? Ще се контракти ли със Стоилов? Кога Левски ще има нов стадион? И още, и още...
 Снимка 534181
Източник:

Появи се и писмо до медиите, в което Диксън афишира, че договорката за клуба е пред неуспех, тъй като е изнудван от управлението. След това се оказа, че сякаш мнението му до средствата за всеобща информация не било писано от него....
 Левски няма да удължава договорите на Цоневи
Левски няма да удължава договорите на Цоневи

Едни от най-хубавите в тима

Джоузеф и Благой Георгиев пък влязоха в ролята на екшън герои, откакто при една от срещите си със Сираков и Стоилов, двамата избягаха от столичен хотел през подземния паркинг, с цел да избегнат журналистически въпроси.
 Снимка 534163
И до момента в който Живко Миланов не знаеше с кои футболисти ще започва лятна подготовка, на 15 юни Наско Сираков и Диксън взеха решение да дадат взаимна конференция. Усетил накъде отиват нещата, Вълка пусна бизнесмена-милионер самичък пред медиите. Освен, че изпи към няколко литра вода, британецът по този начин и не даде явен отговор за действителността на парите, с които парадираше.

Така след куп срещи, един чудноват план за нов стадион и няколко писма, в които упреква управлението на Левски в неистина - Диксън скоропостижно си потегли от България, като от този момент никой не е чувал за него.
 Левски награди гении и треньори от ДЮШ
Левски награди гении и треньори от ДЮШ

Петър Карачоров получи наградата " Най-добър старши треньор " на академията

Всичко това сложи " сините " в още по-драматична обстановка от тази през миналия шампионат. Столичани нямаха пари, нямаха непрекъснат треньор, а също по този начин и задоволително на брой футболисти с контракти. Недоимъкът принуди левскарите да се приготвят напълно на своята база, а останалите лоялни към клуба играчи, бързо се трансфораха в новите герои на публиката.
 Снимка 534728
Източник:

Ето кои бяха те: Радослав Цонев, Борислав Цонев, Звонимир Микулич, Георги Александров, Валери Божинов, Стивън Петков, Илия Димитров, Андриан Краев, Пламен Андреев, Ивайло Найденов, Мартин Петков, Здравко Димитров и Симеон Славчев.

Някои от тях до последно биваха увещавани, че обстановката ще се усъвършенства, други пък просто нямаха къде да отидат...
 Левски няма да желае пари при трансфер на Николай Михайлов
Левски няма да желае пари при трансфер на Николай Михайлов

Имат сделка

На 29 юни Наско Сираков публично разгласи, че започва проект " Б " за спасението на Левски. През последния ден от месеца стартира да се прокрадва и леката доза оптимизъм, че букмейкърската компания Palms Bet ще оказва помощ за издръжката на клуба...
 Снимка 537510
Източник:

А какво се случи в Левски през втората половина на 2021 година, ще си припомните в част 2 на този текст, която ще бъде оповестена на следващия ден заран.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР