Левият победител в изборите в Словакия Роберт Фицо ще получи

...
Левият победител в изборите в Словакия Роберт Фицо ще получи
Коментари Харесай

Фицо получи мандат в опит да формира правителство в Словакия

Левият победител в изборите в Словакия Роберт Фицо ще получи мандат в понеделник, с цел да стартира договаряния за ръководеща коалиция, откакто насочи партията си към изборна победа през уикенда с обещания да спре военната помощ за Украйна.

Фицо организира акцията си с изразителност, която би изместила Словакия, членка на Европейския съюз и НАТО, покрай Унгария като страни от Европейски Съюз, които оспорват консенсусната поддръжка на блока за Украйна против Русия. Но фактът, че Фицо ще се нуждае от други партии, с цел да образува коалиция, може да предотврати всеки внезапен завой в политиката.

Президентът Зузана Чапутова сподели, че мандатът за държавни договаряния ще има времеви ограничавания, без да прецизира какъв ще бъде крайният период.

" Идните дни ще бъдат време на политически договаряния, изключително сред политическите партии, само че също и сред мен и водачите на партиите ", сподели в изказване Чапутова, либерал, която има напрегнати връзки с Фицо.

" В същото време идващите няколко дни ще покажат кои партии ще съумеят да намерят болшинство в Народното събрание, с цел да поддържат своята коалиция.

Проруският Фицо и неговата партия Посока - обществена народна власт завоюваха близо 23% от гласовете в събота, пред демократичния кандидат Прогресивна Словакия с 18%.

Очаква се Фицо да се обърне към Глас, по-проевропейска партия, която се отдели от Посока през 2020 година, и най-вероятно към проруската Словашка национална партия, която завоюва 5,6% от гласовете, с цел да образува мажоритарна коалиция.

Глас, водена от някогашния сътрудник на Фицо и министър председател Питър Пелегрини, може да упражни умерено въздействие в държавно управление , водено от Посока, или да поддържа евентуална коалиция, водена от Посока, в случай че договарянията с Глас се провалят.

Въпреки че стана все по-антизападен като съпротива, анализаторите споделят, че Фицо може да бъде прагматичен, както се вижда, когато като министър председател той поведе Словакия в еврозоната и избегна огромни конфликти със съдружници.

Фицо сподели, че ще приключи военните доставки от армейските хранилища за Украйна , която има дребна граница със Словакия на запад, и че изпращането на повече оръжия е удължило войната, стартирана от нашествието на Русия през февруари 2022 година

Обещанието на Фицо обаче може да има лимитирано практическо влияние, защото съгласно анализатори Словакия към този момент е предоставила огромна част от това, което може да отдели.

В неделя той повтори, че поддържа филантропична помощ и помощта за възобновяване на Украйна, само че не и военна, и прикани за мирни договаряния - л иния, сходна на тази на унгарския министър председател Виктор Орбан , само че отхвърлена от Украйна и нейните западни съдружници, които споделят, че това единствено ще насърчи Русия.

В акцията си Фицо също прикани за по-твърди дейности против възходящата незаконна миграция и ограничение на скока на разноските за живот. В неделя той сподели, че словаците имат по-големи проблеми от Украйна.

Водено от Фицо държавно управление би алармирало за по-нататъшно отдалечаване на Централна Европа от политическия демократизъм, което ще се ускори, в случай че ръководещата консервативна националистическа партия в Полша " Право и правдивост " завоюва преизбирането по-късно този месец.

Следващото словашко държавно управление също би трябвало да се оправи с растящия бюджетен недостиг , което прави продължаващото финансиране от Европейски Съюз сериозно, което съгласно анализаторите може да стимулира Фицо да ограничи всевъзможни разногласия с Брюксел.

Пелегрини сподели пред кореспонденти в неделя, че с Глас в ръководеща коалиция гласоподавателите не би трябвало да се тревожат за забележителна смяна във външната политика на Словакия.

" Ще създадем всичко, с цел да не се случи нищо трагично ", сподели той.
 Англия твърди за поддръжката за Украйна от Вашингтон и Варшава
Англия твърди за поддръжката за Украйна от Вашингтон и Варшава

Според Грант Шапс, Съединени американски щати и Полша ще продължат да оказват мощна поддръжка на Украйна, макар вътрешния натиск
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР