Левицата претърпя провал в опита си да намери съмишленици от

...
Левицата претърпя провал в опита си да намери съмишленици от
Коментари Харесай

БСП остана сама в предложението си за държавна субсидия от 5 лв. за глас

Левицата претърпя неуспех в опита си да откри съидейници от парламентарно показаните сили, които да поддържат концепцията й партийната дотация да бъде понижена на 5 - 6 лева, а не на 1 лев, както оферират ръководещите. В същото време Движение за права и свободи разгласи намерено, че ще внесе предложение да отпаднат рестриктивните мерки за финансиране на партиите от компании и физически лица. 

На инициираните от Българска социалистическа партия диалози от ГЕРБ въобще отхвърлиха да вземат участие, " Обединените патриоти " не се появиха на срещата в Народно събрание във вторник, а от Движение за права и свободи споделиха, че предлаганата от социалистите сума не е задоволителна и не я поддържат. " Воля " не бяха поканени на срещата, само че ПГ на Марешки също желае лев субсидия.

" Целта на Бойко Борисов е опозицията да остане без пари за локалните избори, да бъде ликвидирана и унищожена ", съобщи във вторник след срещата с Движение за права и свободи Драгомир Стойнев, зам.-председател на алената група. Според него намаляването на дотацията на 1 лев ще бъде единствено до края на тази година, а за идната година ръководещите ще решат нещо друго. " За ГЕРБ премахването на дотацията не е проблем. Те от дълго време са на хранилка на публичните пари. Огромният финансов и административен запас, контролът над европейските средства, последвани от медиен комфорт и въздействие в корпоративните среди, им разрешава непрестанно възпроизвеждане във властта ", счита Стойнев. Той обаче не сподели каква тъкмо сума ще бъде закрепена в предлагането на левицата сред двете четения на измененията в Закона за държавния бюджет. Срокът изтича в сряда, само че Българска социалистическа партия ще внесе искане за удължаването му.

Социалистите оповестиха, че ще внесат и предложение партиите, които държат дотации на влог, да ги върнат в хазната. Според докладите на парламентарните сили пред Сметната палата за предходната година ГЕРБ държи на депозит над 23 млн. лева, Българска социалистическа партия - 6.4, а Движение за права и свободи - 6.2 млн. лева Вътрешна македонска революционна организация е заделила 2 млн. лева, НФСБ - 1.4 млн. лева, " Воля " има в банка близо 3.2 млн. лева Най-малко пари е заделила " Атака " - 25 000 лева

Зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев повтори позицията на партията, че орязването на дотацията ще удари съществено дребните партии, които са получили 200 - 300 000 хиляди гласа и няма да могат да се устоят сами. " Волята на ръководещите очевидно е да мине предлагането за дотация от 1 лев. Затова Движение за права и свободи ще предложи да отпаднат законовите ограничавания за финансиране на партиите от юридически лица, както и таванът от 10 хиляди лева за физически, при условия на безспорна бистрота ", разгласи той.

Цонев повтори тезата на придвижването, че въпреки да счита, че държавното финансиране е нужно, с цел да нямат партиите обвързаности с бизнеса, Движение за права и свободи въпреки всичко ще внесе предложение дотацията да е 0 лева на глас, тъй като 1 лев на глас било същото.

Миналата седмица ръководещите утвърдиха на първо четене предлагането, внесено от Министерския съвет, дотацията за партиите да бъде понижена от 11 лева на 1 лев за получен автентичен глас на последните парламентарни избори. Поправката е в закона за бюджета и би трябвало да влезе в действие от 1 юли. Тогава от ГЕРБ заявиха, че застават твърдо зад предлагането на водача си Борисов, а патриотите също гласоподаваха " за " макар несъгласието от страна на представители на Вътрешна македонска революционна организация. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи пък дефинираха протичащото се като " див популизъм ", защото партиите ще бъдат обречени на " въздействие от олигарси ".

ОКОНЧАТЕЛНО

В петък Народното събрание гласоподава дефинитивно, за 20-ина минути и без никакъв спор, промени в Закона за политическите партии, които регламентират нови правила за установяване и систематизиране на държавното финансиране за политическите сили. Беше решено още правоимащите партии и обединения да върнат до края на 2020 година надвзетите за последните 3 години субсидии. Общата сума възлиза на 14.6 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР