Летящата лисица е гигантски плодояден прилеп. 1. Съществуват няколко дузини вида

...
Летящата лисица е гигантски плодояден прилеп.
1. Съществуват няколко дузини вида
Коментари Харесай

9 фантастични факта за летящата лисица

Летящата лисица е великански плодояден прилеп.

1. Съществуват няколко дузини типа летящи лисици

В наши дни над 60 типа населяват Азия, Австралия, Африка и някои тихоокеански острова.

2. Най-големите от тях доближават обсег на крилата до 1,60м.

Филипинският тип Acerodon jubatus, прочут като жълтошапчеста летяща лисица, тежи малко над 1 кг. – почти колкото един дребен ананас. Друг колос е Pteropus vampyrus – калонгът, чиито обсег на крилата от край до край е към 1,50м.

3. Повечето от тях са вегетарианци

По-голямата част от диетата на летящите лисици е формирана от плодове, листа, цветя и прашец. Съвсем предстоящо, някои прилепи имат конфликти с фермери, заради набезите им в овощните градини. Въпреки че, слагането на прожектори има много добър възпиращ резултат, за жалост, отсрелването на прилепите е също много известен способ за отбрана на овошките в някои региони.

4. Летящите лисици не могат да употребяват ехолокация

Повечето прилепи са известни със способността си да издават високочестотни звуци, които играят ролята на натурален радар. Това им разрешава да улавят вкусни инсекти във въздуха. Летящите лисици, обаче, са лишени от тази заложба. Тъй като плодовете са неподвижни, плодоядните прилепи не се нуждаят от нея. Вместо това, тези същества употребяват композиция от остро зрение и сензитивно подушване, с цел да намерят храната си.

5. Колониите им могат да наброяват по 200 000 индивида

При подготовка за сън, летящите лисици се настаняват по клоните на дървета, където образуват шумни скупчвания. Значително понижения брой на летящите лисици в международен мащаб, прави тези групи по-малко впечатляващи, в сравнение с са били преди години. През 1930г. природолюбители са документирали скупчвания с дължина 4 благи и ширина 0,5 благи, състоящи се от 3 милиона прилепа.

6. Летящите лисици се чифтосват с главите надолу

Ако ще се съвкуплявате, до момента в който висите от клон, би трябвало да се уверите, че сте се захванали добре. Преди да стартира актът, женската се вкопчва с крайници в глезените на колегата си. В същото време пенисът на мъжкия може да доближи дължина до ¼ от дължината на тялото му, което оказва помощ доста поради комплицираната поза.

7. В горещи дни огромните крила са изключително потребни

Прилепите се пробват да се борят с жегата като си веят с крила, до момента в който си почиват. Когато това не е задоволително, те търсят сянка и ближат цялото си тяло, с цел да го охладят. Въпреки това, прекомерно високите температури могат да доведат до всеобща гибел на прилепи. През 2014г. изпепеляващото лято в Австралия е лишило живота на към 100 000 летящи лисици единствено в Куинсланд.

8. Майките придвижват бебетата си, до момента в който се научат да летят

Новородените не могат да летят независимо през първите месеци. И защото тези бозайници летят от лагер до лагер в търсене на храна, майката не построява непрекъснато гнездо. Вместо това, тя прекарва няколко месеца с бебето си, вкопчено в корема ѝ. Когато порасне, тя стартира да го оставя, до момента в който се храни.

Бебетата всекидневно се раждат през октомври и са подготвени да летят независимо през март или април.

9. Летящите лисици играят важня роля в опрашването на растенията

Без техните услуги по опрашване, международните стопански системи биха понесли забележителен удар. Вземете за образец дурианът – южно-азиатски плод, генерирал за Тайланд 440 милиона $ доходи от експорт единствено за 1 година. Летящите лисици харесват неговите цветове и имат значима роля за опрашването.

Ценните австралийски евкалиптови дървета също мощно разчитат на прилепите, с цел да се развъждат.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР