Летен театърМорската градина0 коментара за Летен театърБалетът по музика на

...
Летен театърМорската градина0 коментара за Летен театърБалетът по музика на
Коментари Харесай

Спектакълът Пепеляшка“ ще зарадва почитателите на балетното изкуство в Бургас

Летен театърМорската градина

0 коментара за Летен спектакъл Балетът по музика на Сергей Прокофиев " Пепеляшка “ ще зарадва феновете на балетното изкуство на 31 август. Творбата ще бъде сложена в границите на Бургаски музикални празници " Емил Чакъров “ този петък от 20:30 часа на сцената на Летния спектакъл в Бургас. Адриана-Мария Манасиева и Даниел Тичков ще изпълнят основните функции – на Пепеляшка и на принца. В облика на самодива на сцената ще се появи Анелия Иванова. Бащата и мащехата на Пепеляшка ще изпълнят Милен Петров и Добрина Бахова, а доведените й сестри ще бъдат Яна Овчарова и Анета Стаматова.

Спектакълът има и сантиментална стойност за феновете на ненадминатия сценограф и художник Борис Стойнов. Неговото наличие остава на сцената посредством приказните декори, измежду които ще се играе постановката. Атрактивните костюми на балерините пък са дело на брачната половинка му Цветанка Петкова – Стойнова и както постоянно ще се отличават с лекост, помпозност, ръчна направа на всеки един подробност и присъща разпознаваема изящност и жанр.

Балетът " Пепеляшка “ е основан на приказката на Шарл Перо. Първоначално написването на балетна творба по нея е предоставена на Чайковски, само че композицията не се осъществя. Сергей Прокофиев написа творбата си сред 1940 и 1944 година, преустановяван от хитлеристките нашествия в Русия през Втората международна война. Композицията му е предоставена от Театъра за опера и балет " С. М. Киров “ в Санкт Петербург, само че след войната премиерата се реализира в московския Болшой спектакъл. В основните функции влизат световноизвестните прими Галина Уланова и Олга Лепешинская. Творбата е посрещната с аплодисменти, а сътрудника на Прокофиев, Дмитрий Шостакович, обществено изрича възторженостти.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР