Лесно е да се прави култура в София, в големите

...
Лесно е да се прави култура в София, в големите
Коментари Харесай

Награди на Националния конкурс за хумор и сатира - град Кубрат

Лесно е да се прави просвета в София, в огромните градове! Там има културни центрове, там има пари. Когато вървим около театрите по " Раковска ", около Операта, Оперетата и художествените галерии, дали се замисляме по какъв начин наподобява културата отвън лъча на прожектора?

Можем единствено да допускаме какво е да търсиш и да създаваш просвета в дребен град. Звучи сантиментално, само че сигурно не е елементарно. Това най-добре знаят хората с възрожденски дух в Кубрат, които за четиринадесети път организираха Националния конкурс за комизъм и ирония – от общината, от читалище " Св. св. Кирил и Методий, от клуб " Жарава ". Без непотребна невзискателност би трябвало да прибавим и стратегия " Христо Ботев " на Българското национално радио, която е съорганизатор на състезанието.



Тази година своите произведения изпратиха радващо огромен брой рисуващи и пишещи комизъм – 110 дами и мъже, които имат вяра, че светът е оживял, тъй като има кой да го разсмива. Намаляла е обаче междинната възраст на участниците, измежду тях има няколко нови млади хумористи.

И тази година изключително радващо е, че няма лековати, пошли текстове, както е съвременно да се написа в този момент комизъм в някои шоупрограми. Хуморът на участниците в състезанието в Кубрат е литература. Това не е инцидентно, тъй като нашите другари от клуб " Жарава " са си сложили същата задача както екипът на редакция " Хумор и ирония " на стратегия " Христо Ботев " – да съхраним хумора като литература, да съхраним другите жанрове в него, да потвърждаваме, че той е смислена литература, която би трябвало да се взима насериозно. Стойностните текстове, това, че " създателите ", които разчитат на вицове от интернет и на пошли смехории, не са припарили тук, потвърждава и още нещо доста значимо – състезанието за комизъм и ирония в Кубрат си е извоювал престиж и тежест в литературното пространство на България.

Ето и наградените тази година:





Раздел " Карикатура "

1. Ивайло Цветков, София
2. Валентин Георгиев, Русе
3. Стоян Дечев, София

Поощрение – Цочо Пеев, София

Награда на секция Карикатура към СБХ - Георги Чалъков, София

Раздел " Разкази и стихотворения "

1. Петър Нешев, София
2. Иван Трифонов, Казанлък
3. Александър Щинков, Кърджали

Поощрение – Горица Маджарска, Враца

Раздел " Кратки форми "

1. Димитър Атанасов, Кубрат, епиграми
2. Динко Павлов, Бургас, афоризми
3. Христина Острикова, София, афоризми

Поощрение – Иван Беловски, епиграми

Награда на " Хумор и ирония " – Васил Сотиров, София

Награда на Конфедерацията на свободните писатели – Росица Тодорова, Дългопол
Снимки – Радослав Стойков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР