Леонардо да Винчи, авторът на Мона Лиза и символ на

...
Леонардо да Винчи, авторът на Мона Лиза и символ на
Коментари Харесай

Ново разкритие: Леонардо да Винчи е бил син на робиня

Леонардо да Винчи, създателят на " Мона Лиза " и знак на Ренесанса, е бил единствено на половина италианец, а майка му е била робиня от Кавказ, разкриха нови проучвания.

Дълго време се смяташе, че майката на Да Винчи е тосканска селянка, само че професорът от Неаполитанския университет Карло Веке, експерт по остарелия занаятчия, счита, че истината е по-сложна.

" Майката на Леонардо е била черкезка робиня... отведена от вкъщи си в Кавказките планини, продавана и препродавана няколко пъти в Константинопол, по-късно във Венеция, преди да дойде във Флоренция ", сподели той пред Агенция Франс Прес при представянето на нова книга.

В италианския град тя се среща с младия нотариус Пиеро да Винчи, " а синът им се споделя Леонардо ".

Откритията на Веке, който е прекарал десетилетия в проучване на Да Винчи и куриране на негови творби, се основават на архивите на град Флоренция. Те са в основата на нов разказ - " Усмивката на Катерина, майката на Леонардо " - и в същото време хвърлят нова светлина върху самия художник.

Всяко ново изобретение за Да Винчи се оспорва горещо от дребния свят на специалистите, които го учат, само че Веке упорства, че доказателствата са налице.

Сред документите, които е намерил, е и един, написан от самия татко на Да Винчи - юридически документ за равноправност на Катерина, " с цел да си върне свободата и човешкото си достолепие ". Този документ е от 1452 година и беше показан през днешния ден на конференция в централата на издателство Giunti във Флоренция. Той е написан от " индивида, който е обичал Катерина, когато тя е била още робиня, който ѝ е дал това дете на име Леонардо и е също по този начин индивидът, който е оказал помощ за нейното освобождение ", сподели Веке.

Твърдението му предлага радикална смяна на гледната точка към Да Винчи, за който се смяташе, че е плод на спекулация сред Пиеро да Винчи и друга жена - младата тосканска селянка Катерина ди Мео Липи.

Роден през 1452 година в провинцията край Флоренция, Да Винчи прекарва живота си в пътешестване из Италия, преди да почине в Амбоаз, Франция, през 1519 година в двора на крал Франциск 1.

Веке счита, че сложният живот на неговата майка " емигрантка " е оказал въздействие върху творчеството на гениалния ѝ наследник.

" Катерина е оставила на Леонардо огромно завещание, сигурно духът на свободата, сподели той, „ който въодушевява цялата му интелектуална научна работа ".

Леонардо да Винчи е бил художник, който е владеел няколко дисциплини, в това число статуя, изобразяване, музика и живопис, само че също по този начин и инженерство, анатомия, ботаника и архитектура.

" Той не разрешава на нищо да го спре ", споделя Веке.

Периодът, в който е роден да Винчи, бележи „ началото на модерността, обмена сред хората, културите и цивилизациите, които раждат актуалния свят ", сподели той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР