Леон Готие, последният оцелял френски командос от Деня Д“ почина

...
Леон Готие, последният оцелял френски командос от Деня Д“ почина
Коментари Харесай

Почина Леон Готие, последният оцелял френски командос от „Деня Д“

Леон Готие, последният оживял френски командос от „ Деня Д “ умря на 100 годишна възраст, съобщи Агенция Франс Прес.

Той беше последният жив член на френския команден отряд, който в Деня на независимостта дружно със съюзническите войски слиза на брега, с цел да стартира освобождението на Франция.

Готие е един от 177-те френски зелени барети, които през 1944 година щурмуват плажовете на Нормандия, защитавани от войските на Хитлер.

Френският президент Еманюел Макрон дефинира Готие и неговите приятели като „ герои на освобождението “.

„ Няма да го забравим “, написа Макрон в Twitter.

На 6 юни 1944 година, Готие и неговите приятели са измежду първите талази съюзнически войски, които щурмуват добре предпазените плажове на окупираната от нацистите Северна Франция.

Готие посвещава огромна част от живота си след войната, с цел да се увери, че уроците от нея не са забравени, като дава изявленията, взе участие в възпоменания и оказва помощ за основаването на музея в Уистреам, който отбелязва френските командоси, помогнали за освобождението на Нормандия.

„ Войната е злощастие. Не толкоз от дълго време и може би намирате това за неуместно, само че бих си помислил „ може би съм умъртвил младо момче, може би съм оставил деца сираци, може би съм овдовял жена или съм разплакал майка “, споделя той в едно от своите изявленията, като добавя: „ Не желаех това. Аз не съм неприятен човек. Убиваш човек, който не ти е направил нищо. Това е война и вие я вършиме за вашата страна “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР