Лена Бориславоваот Продължаваме промяната (ПП) положи клетва като народен представител

...
Лена Бориславоваот Продължаваме промяната (ПП) положи клетва като народен представител
Коментари Харесай

Защо Лена Бориславова се закле като депутат, въпреки че се отказва от мястото си в парламента

Лена Бориславоваот " Продължаваме промяната " (ПП) постави клетва като депутат при първото съвещание на 49-ото Народно заседание в сряда сутринта. Това се случи, макар че във вторник тя самата заяви, чене желае да бъде народен представител, написа.

Бориславова беше определена от листата на обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " в София на изборите на 2 април. Тя заяви, че се отхвърля от мястото си в Народното събрание на 11 април.

Централната изборна комисия(ЦИК) обаче отхвърли да вземе решение във вторник, с което да заличи Бориславова от листата и нейното място да заеме идващият в листата на обединението. В последна сметка тя се закле като депутат и мандадтът ѝ официално стартира.

Преди дни ЦИК почете други сходни претенции - като това на водача на " ИТН " Слави Трифонови наАсен Балтовот ГЕРБ. И двамата бяха определени за депутати в 49-ото Народно събрание, само че желаеха да се отдръпват преди конституирането на Народното събрание и ЦИК им разреши.

Имената на определените депутати бяхаобявени от комисиятас решение от 8 април, което е оповестено в " Държавен вестник " на 10 април. Там Бориславова попада, а Трифонов и Балтов - не.

Мотивът на ЦИК да откаже за вземе решение и за кандидатката от Политическа партия е, че описът с определените е оповестен в държавния официоз, а заявката на Бориславова за отвод от мандат е подадено по-късно.

Досега практиката на изборната администрация в годините - въпреки оспорвана от нейни членове като Цветозар Томов, е противоположната - да разрешава на определени народни представители да се отхвърлят от местата, за които са определени. По данни на ЦИК от 2021 година институцията е взела към 30 сходни решения за представители на разнообразни парламентарни партии.

За първи път сходно решение след избори ЦИК взе през 2014 година, когатоДелян Пеевски- депутат от Движение за права и свободи и към днешна дата глобен от Съединени американски щати по закона " Магнитски ", беше определен в Европейския парламент, само че се отхвърли постфактум.

След това практиката продължи, като няколко пъти от нея се възползва водачът на ГЕРБ и някогашен премиерБойко Борисов. На няколко следващи парламентарни избора той беше избиран за народен представител, само че се отхвърляше от мандата си преди клетвата. През 2005 година, когато за първи път взе участие в избори като претендент от партията на някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски - Национална движение „Симеон Втори", Борисов отхвърли за постави клетва и Народното събрание стартира работа с 239 души вместо с 240, както е по конституция.

СпоредЦветозар Томов, член на ЦИК, и някои изборни специалисти тази процедура е порочна. Причината е, че Изборният кодекс планува, че претендентите за депутати могат да се откажат от листите в 7-дневен период преди изборния ден. Няма процедура това да се случи след провеждането на вота. Но болшинството в ЦИК нормално е на друго мнение.

Сега, с цел да се отдръпна от Народното събрание, каквато воля съобщи, Лена Бориславова би трябвало да подаде публично оставка, а пленарната зала официално да я гласоподава, с цел да се приключи мандатът ѝ. Още в сряда след съвещанието на 49-ото Народно събрание Бориславова е подала заявление за оставка, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на пресцентъра на Народното събрание.

Когато оставката бъде гласувана, народен представител би трябвало да станеПетър Петров- идващият от листата на обединението и също представител на Политическа партия. Според решение на Конституционния съд залата няма право да откаже на депутат да напусне институцията по лично предпочитание посредством подаване на оставка.

Първото съвещание на новото Народно заседание се организира в сряда, откакто в понеделник президентът Румен Радевго свика с декрет. Изборите за 49-тия парламент се организираха на 2 април.

В новия парламент ГЕРБ-СДС има 69 депутати. Втората политическа мощ „ Продължаваме Промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) има общо 64 народни представители, " Възраждане " - 37, Движение за права и свободи - 36, Българска социалистическа партия - 23 и " ИТН “ (ИТН) - 11.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР