Леко повишение на резултатите по български език и литература при

...
Леко повишение на резултатите по български език и литература при
Коментари Харесай

Четвъртокласниците с по-добри резултати по български и литература тази година

Леко покачване на резултатите по български език и литература при четвъртокласниците - това демонстрират систематизираните данни от Националното външно оценяване, оповестени през днешния ден от Министерството на образованието.

Задължителните изпити, които по традиция са в първата половина на май, са положили над 60 500 възпитаници от 1796 учебни заведения. Проверяват се знанията по четири образователни предмета – български език и литература, математика, " Човекът и обществото ", " Човекът и природата ".

Според известието тази година резултатите по български език са с 5.01% по-високи спрямо 2018 година и с 6,02% по-високи спрямо 2017 година За разлика от предишни години се регистрират по-високи резултати по критериите от диктовката, прецизира пресслужбата на министерството.

Обобщените данни са посочили, че като цяло резултатите са съизмерими с тези от предходните години. Най–високи не престават да са достиженията по " Човекът и природата ". По останалите образователни предмети резултатите са в непосредствен диапазон – по математика са с 1,69% по-ниски спрямо 2018 година, само че с 4,95% по-високи спрямо 2017 година Понижението по " Човекът и обществото " по отношение на миналата година е 4,44%, а по " Човекът и природата " - с 1,53 %, регистрира просветителното министерство.

Най-ниските резултати са на въпросите със свободен отговор, които допускат допълнение и/или основаване на къс текст. При въпросите с избираем отговор се резервира наклонността за висок % правилни отговори.

Къде са най-високите резултати

Според общия междинен резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна.

На последните места по три от четирите образователни предмета се подреждат Шумен, Монтана и Сливен, а по български език и литература - Монтана, Силистра и Сливен, оповестява просветителното министерство.

Ето и какво е осъществяването на държавните просветителни условия за образователното наличие:

- По български език и литература - 77,69%
- По математика - 75,25 %
- По " Човекът и обществото " – 77,80%
- По " Човекът и природата " – 81,28 %
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР