Лекарите от Медицински комплекс Д-р Щерев“ отстраниха 12-килограмов яйчников тумор

...
Лекарите от Медицински комплекс Д-р Щерев“ отстраниха 12-килограмов яйчников тумор
Коментари Харесай

Извадиха 12 кг тумор от корема на 41-годишна нераждала жена

Лекарите от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ отстраниха 12-килограмов яйчников израстък с диаметър 40 см от корема на 41-годишна жена, като резервираха репродуктивните ѝ органи, оповестиха от лечебното заведение.

Пациентката е 41-годишна и не е раждала. Хирургическата намеса е траяла близо 2 часа, като дамата е настанена в положително положение в реанимация, след което е раздвижена и преместена в поделение.

Жената потърсила здравна помощ, откакто забелязала, че коремът ѝ се подува и мъчно диша, изключително в легнало състояние. Започнала да усеща и тежест.

„ От направените предоперативни проучвания установихме, че се касае за голям, най-вероятно незлокачествен, яйчников израстък. По време на интервенцията се потвърдиха нашите догатки. Това ни разреши да отстраним единствено тумора и да запазим репродуктивните органи. Трайните хистологични препарати потвърдиха диагнозата незлокачествен яйчников израстък “, разяснява доктор Иван Димитров, акушер-гинеколог и началник на екипа, направил интервенцията, в която присъединяване взимат още акушер-гинекологът доктор Едвард Михайлович и младши доктор доктор Мария Аноар.

Д-р Димитров добави, че при толкоз огромен израстък, има усложнения при предоперативната диагностика, тъй като не постоянно може да се дефинира произходът на образуванието и връзката му с останалите коремни органи. Това постанова интервенцията да се извърши от мултидисциплинарен екип.

Яйчниковите тумори са най-разнообразни като хистология и размери. Коремната празнина разрешава повишаването им, без това да води до недоволства.

„ При липса на профилактика, моментът, в който пациентката ще потърси помощ и консултация, е и когато туморът е към този момент с по-голям размер “, изясни доктор Димитров.

Профилактичният обзор веднъж в годината разрешава сходно заболяване да се откри на доста по-ранен стадий, а в доста случаи това избавя живот, разясняват лекарите от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР