Лекари, синдикати и работодатели призовават институциите за инструкции кои хора,

...
Лекари, синдикати и работодатели призовават институциите за инструкции кои хора,
Коментари Харесай

Спор: Болничен или отпуск при карантина заради коронавирус?

Лекари, синдикати и работодатели приканват институциите за указания кои хора, прибрали се от чужбина, ще се слагат под домашна карантина. И по какъв начин ще се издава болничен, в случай че нямат признаци, или ще се излиза в отпуск.
Адвокатът по медицински право Мария Шаркова направи обзор на законодателството ни в търсене на отговор на въпроса, в случай че човек е бил в наранена страна, само че няма признаци, може ли да получи болничен за домашна карантина.

„ Бил съм в Милано преди три дни “, не е съображение за слагане под карантина, а още по-малко за издаване на болничен лист “, уточни пред bTV юрист Шаркова.

Тя се аргументира със закона за здравето, в това число определението за най-ниската степен за вероятен случай на ковид, което изисква човек да има и признаци.

Ваня Григорова – стопански консултант в КТ Подкрепа, напомни, че синдикатът е изпратил своя позиция в здравното и общественото министерство, както и в министерския съвет.

Категорично настояваме на тези хора да се заплащат болнични, уточни още тя. Според нея би трябвало да се знае в кои страни не би трябвало да се пътува, а по-късно да се изисква дисциплинираност и отговорност. Аргументът да не се изплащат болнични е само финансов, уточни Ваня Григорова – с цел да не остане без пари фондът на Национален осигурителен институт, който дава отговор за болничните и майчинствата.

Експерти сигнализират, че в случай че не се откри незабавно лекуване, ще настъпи безпорядък.

Личният доктор доктор Гергана Николова изясни, че в случай че при нея пристигна пациент, който се е прибрал от Милано, тя ще го посъветва да си остане в къщи, тъй като зоната е рискова.

Според нея се приказва за икономическа целенасоченост, а би трябвало да се приказва за здравна целенасоченост в този спешен миг.

" Епидемията се взема решение с ограниченията, които се взимат, преди тя да влезе в страната ", безапелационна беше Николова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР