Лекари от университетската болница в Бургас спасиха ръката на пациент

...
Лекари от университетската болница в Бургас спасиха ръката на пациент
Коментари Харесай

Бургаски лекари спасиха ръката на пациент с 8-часова операция |

Лекари от университетската болница в Бургас избавиха ръката на пациент след 8 часа интервенция. За случая описаха от лечебното заведение.

Нелеп случай в автомивка едвам не отнема живота на млад мъж, а ръката му е избавена съвсем по знамение. Това се случва през август, само че едвам в този момент 32-годишният Георги Германов събира сили да опише. Още повече, че има вяра да се възвърне изцяло, въпреки че предстоят още месеци лекуване.

На 6 август той потегля на път със собствен другар. Решават да се отбият до една от автомивките на самообслужване в Бургас.

„ Още щом слязох от колата, се подхлъзнах. Настилката беше доста хлъзгава. Доближих автомата, с цел да ревизира дали е с монети, или с жетони и се подхлъзнах още веднъж. Всичко към мен стана в алена мъгла. Видях лявата ми ръка да виси от китката и извънредно доста кръв… “, спомня си 32-годишният мъж. Ръката е срязана от ламарина, сложена над монетника на автомата. Почти губи схващане от жестоката болежка.

Спасява го бързата реакция на приятеля му, който за секунди смъква тениската си, увива ръката, качва го в колата и лети към болничното заведение. За минути от автомивката до Спешното, колата се цялостни с кръв, която продължава да шурти и в чакалнята. В Шокова зала откриват – сериозна кръвозагуба, срязани артерии и всички сухожилия на лявата ръка. Шансовете за възобновяване понижават с всяка минута, само че въпреки всичко ги има. Лекарите се надпреварват с времето – в Спешно поделение доктор Здравка Инджова и доктор Оксана Стоименова съумяват да го победят.

Веднага следва интервенция, при която съдовият хирург доктор Ивайло Хаджиев възвръща артериите. Консултацията с ортопед дава вяра, че ръката ще бъде избавена. След няколко дни е втората интервенция, още веднъж в екип съдов хирург - ортопед, която продължава повече от 8 часа. Ортопедът доктор Емил Стоянов съумява да зашие срязаните сухожилия.

„ Изключително съм впечатлен от доктор Стоянов. Преди интервенцията той пристигна при мен и доста ясно и по човешки изясни какво тъкмо ми следва. За първи път срещам подобен доктор. Беше доста обстоен, говорихме доста дълго “, спомня си Георги Германов.



Д-р Стоян Христов, шеф на отделението по ортопедия, също го твърди, че е в положителни ръце и персонално се ангажира с целия развой по лекуването.

„ Операцията беше доста комплицирана, само че прелестен образец по какъв начин можем да работим в екип. Благодаря на проф. Василев, началник на Клиниката по съдова хирургия, за бързата реакция и кооперативността на неговите сътрудници. Д-р Емил Стоянов е един от най-хубавите хирурзи на ръка, той има голям брой образования и интерес точно в тази област “, споделя доктор Стоян Христов.

Анестезиолог е доктор Даниела Люцканова, която от време на време излиза извън, с цел да успокоява разтревожените от дългата интервенция близки.

Ръката на Георги е избавена, само че той към момента мъчно движи пръстите. Необходима е дълга физиотерапия и рехабилитация. Кинезитерапевтът Ани Колева дава вяра, че до Нова година той още веднъж ще има работеща ръка. Малшанс – Георги е левичар.

„ Сега се изучавам да върша всичко с дясната ръка. Уча се да се храня, да пиша “, споделя той.

Преди случая е имал дребен хранителен магазин. Наложило се е да го затвори, тъй като не може да работи. Но благодари на лекарите и има вяра, че скоро всичко още веднъж ще бъде наред и ще може да живее и работи пълноценно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР