Лекари от ТЕЛК-Пловдив отново заплашиха с колективни оставки заради неразрешения

...
Лекари от ТЕЛК-Пловдив отново заплашиха с колективни оставки заради неразрешения
Коментари Харесай

Лекари от ТЕЛК отново заплашват с оставки заради задължението да връщат пенсии

Лекари от ТЕЛК-Пловдив още веднъж заплашиха с групови оставки поради неразрешения от здравното минитерство проблем с актовете за нарушавания.

Много от лекарите заплащат от личния си джоб към този момент получените от пациентите инвалидни пенсии, които Националната лекарска комисия и Национален осигурителен институт са отменили със задна дата.

“Това са финансови наказания за пари, които са взети от пациентите, а не от нас “, разяснява доктор Янко Лечев, ръководител на една от четирите комисии в Пловдив. По думите му се стига до блокиране на сметки и запор на заплати.

Лекарите от ТЕЛК упорстват парите за пенсии на трудоустроените да не се изплащат преди да се произнесе Националната лекарска комисия.

По думите му той и сътрудниците му доста мъчно могат да компенсират глобите, тъй като в някои от случаите би трябвало да бъдат връщани хиляди левове. В същото време заплатите на работещите в ТЕЛК е към 800 лв. и те нямат право да работят на второ място.

Лекарите желаят ясни и бързи промени от институциите и са безапелационни, че в противоположен случай са подготвени да изоставен.

Това не е първи случай на всеобщо неодобрение измежду лекарите от ТЕЛК.

През ноември 2015 година лекарите от ТЕЛК-Пловдив отново подадоха групово оставки по същата причина, само че в следствие ги отдръпнаха поради обещанието за подготвяна промяна в здравната експертиза на трудоспособността.

Реформата в експертизата на трудоспособността обаче към момента се бави и е на равнище идея, без даже да са написани законодателни оферти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР