Легендата на ЦСКА - Георги Велинов, коментира пред колегите от

...
Легендата на ЦСКА - Георги Велинов, коментира пред колегите от
Коментари Харесай

Велинов: Стойчо е взел по нещо от Чопъра и Паро, знае как да извлече максимума от футболистите

Легендата на ЦСКА - Георги Велинов, разяснява пред сътрудниците от " Тема Спорт " всички настоящи събития свързани с клуба на неговото сърце. Ето какво сподели Джони:
 Феновете на ЦСКА с шествие из Благоевград
Феновете на ЦСКА с шествие из Благоевград

" Червените " ще се радват на сериозна подкрепа

Г-н Велинов, преди няколко дни Стойчо Младенов хвърли " огън и жупел " и се закани да падат глави в ЦСКА. Това върна ли ви обратно в годините, когато в съблекалнята влизаше емблематичният Никола Миланов-Чопъра?

- Чопъра беше най, най, най-хубавият началник, с който можеше даден футболист да работи. Той ни караше да го ненавиждаме всеки ден, само че по-късно виждахме резултатите и бяхме щастливи. Една негова имитация даже продължава да се носи като легенда измежду почитателите, само че е истина. Става въпрос, че играчи му се оплакват, че ги болят краката от отмалялост, а той дава отговор: " Болят ви, тъй като сте футболисти. Ако бяхте пед*расти, щеше друго да ви боли ". Мен всяка година ме плашеше, че ще ме гони, че ще окача ръкавиците на пирона, че ще ми докара " някой Яшин ", който да ме измести. Аз давах повече и повече в тренировките, израствах, бях постоянно в отлична форма и в последна сметка му бях признателен. Стойчо е взел от него, от Паро Никодимов и съм уверен, че знае по какъв начин да изстиска максимума от тези футболисти. Видях го след мача с Арда. Беше гневен. Рядко съм го виждал подобен и съм уверен, че повече сходно държание няма да има.

Жалко, че Младенов не е взел малко и от нюха на Димитър Пенев, да хване някой младок за ушите, да го пусне и по-късно да забележим следващата огромна звезда на България...

- Взел е, взел е... Ще видите. Убеден съм, че през пролетта ще имаме един нов, друг и доста по-силен тим. През зимната пауза Стойчо ще си направи подготовка, ще докара футболисти, които да му свършат работа, ще приберем част от преотстъпените, с цел да се направи едно ядро от млади момчета, които да бъдат налагани последователно и всичко ще е наред.

Сега сте в близки връзки и с Густаво Бусато...

- Да, прелестно и доста непретенциозно момче, което е влюбено в ЦСКА и в София. Винаги, когато пътувам с тима, ме вика да седнем дружно и ме разпитва да му описвам за предишното. Аз приказвам португалски и това ни улеснява. Така е и с Митко Евтимов, който също е превъзходен човек и отличен вратар.
 Фенове на ЦСКА желаят да платят санкцията на Стойчо Младенов
Фенове на ЦСКА желаят да платят санкцията на Стойчо Младенов

Идеята пристигна от обществените мрежи

Когато говорите с Бусато, за кои моменти обичате най-вече да си спомняте - за Ливърпул, за Нотингам, за Сан Себастиан?

- За всички. Това са мемоари, към които всекидневно се връщам. Наистина направих страхотни неща и няма да не помни насладата на хората. Винаги ще си припомням по какъв начин, когато ставахме първенци или имахме огромен мач на стадион " Васил Левски ", по-късно почитателите ни носеха на ръце до " Българска войска ". Това е незабравимо.

За тези неща са изписани хиляди страници, само че има ли мач или спомен, който е забавен, само че малко прочут?

- Такъв несъмнено е мачът с Парма при започване на 90-те години. Тогава също спасих и неспасяемото. Няма да не помни по какъв начин след края, до момента в който още се радвахме и прегръщахме на терена, вратарят на италианците - великият Тафарел ми донесе отнякъде два големи бута " хамон " и 15-20 чифта от неговите ръкавици. Говорихме си близо 30 минути, а целият рейс чакаше мен, с цел да отидем да честваме. Тогава се зароди другарството ни с Тафарел и продължава досега. Наскоро ми се обади да ме поздрави даже за книгата ми.
 Йоан Баи измества Вилдсхут от стартовите 11 на ЦСКА
Йоан Баи измества Вилдсхут от стартовите 11 на ЦСКА

Нидерландското крило още веднъж ще гледа от аварийна скамейка

А по какъв начин беше купонът след мача с Парма?

- Лелеее... Беше нещо ужасно. Тогава " Синтофарм " беше наш спонсор и бяха на върха на щастието, че сме отстранили тима на " Пармалат ". Дори си припомням, че преди мача ми предлагаха пари, с цел да закача знаме с логото на компанията на една от вратите, само че аз отхвърлих. Бяха отрупали масите ни. Имаше всичко. Толкова пици не бях виждал през живота си - от хапки до по един метър огромни. Към сутринта даже видях някакъв телефон. Ние тогава не знаехме, че съществуват мобилни телефони. Взех и започнах да натискам, а в един миг се обадих вкъщи.

Последната ви шампионска купа с ЦСКА е през 1992 година. Тогава първенецът се реши в един инфарктен мач с Левски...

- Да, да. Поведохме с 2:0, а те ни изравниха за 2:2... Илиан Илиев ми вкара от фал, от дребен ъгъл. Така и не разбрах какво стана. Нещо се бях разсеял и влезе. След това беше ужасно. Много ни натиснаха. Шутове, излизаха сами против мен, само че не им дадох късмет и взехме точката, която ни беше нужна да станем първенци.
 БФС наказа Стойчо Младенов поради снощното му изявление
БФС наказа Стойчо Младенов поради снощното му изявление

Санкционираха го с 4000 лв.

Вие сте част от огромни тимове на ЦСКА, само че кой ви е най-вече на сърце?

- Определено оня от началото на 80-те години. Огромни характери, големи персони, превъзходни футболисти... Ние сами се карахме в съблекалнята, когато не се получаваше нещо. Сами се вдигахме и излизахме и побеждавахме.

Тази ваша жадност за победа се видя и в сълзите в очите ви след мача с Пилзен, само че като че ли в този момент футболистите нямат този темперамент, този шампионски нрав...

- Промениха се поколенията. Сега играчите са по-разглезени. Но Стойчо Младенов ще промени това, особено в ЦСКА.

Не е ли тъжно, че част от тогавашните ви съотборници в този момент работят в един различен клуб, който носи същата абревиатура?

- Тъжно е. На мен ми е тъжно. И даже желая да дойдат, да се съберем. Сега наближава Коледа. Ще се съберем всички ветерани, а те са част от нас. Не ги упреквам за нищо, само че аз не бих го направил. Ще ви кажа, че синът ми (б.а. - Венци Велинов), който е треньор на вратарите в школата на Септември, получи три предложения от оня клуб, само че ги отхвърли. Каза ми: Татко, не мога да предам семейството.

Септември, където работи синът ви, победи ЦСКА с 6:2 на финала при старшата възраст...

-Да, по този начин е... Той тогава отново ми сподели, че не може да се зарадва същински. Аз постоянно виждам и нашите юноши. Виждам, че има положителни, качествени деца и имам вяра, че скоро ще забележим някой от тях в първия тим.
 Октавио за офертата от ЦСКА
Октавио за офертата от ЦСКА

Вижте какво сподели той

Националният тим...

- За страдание, имаше като че ли някакво развиване и по-късно отново застой. Поне показахме, че България има добра вратарска школа.

Вие сте кум на президента на БФС Борислав Михайлов при първия му брак. Подкрепяте ли го, откакто ви свързва едно близо 40-годишно другарство?

- Да, кум съм му, само че какво другарство. Няма го към този момент. Отидох един път да го диря по работа и той се скри в кабинета си. Жив и здрав да е, само че бих му споделил, че 15-16 години са задоволително време. Нека да даде път на младите, можещите, окуражените... Бербатов, Стилян, Мартин натрупаха задоволително опит, взеха хрумвания от най-големите футболни страни. Нека ги остави да работят. Неговото време свърши.
 В Португалия: ЦСКА желае младеж на Бенфика
В Португалия: ЦСКА желае младеж на Бенфика

Диого Пинто играе като крило или зад нападателя
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР