Новият пакт за миграцията и убежището беше официално одобрен от

...
Новият пакт за миграцията и убежището беше официално одобрен от
Коментари Харесай

ЕС прие пакта за миграцията: България го подкрепи, Полша, Словакия и Унгария - гласуваха "против"

Новият пакт за миграцията и убежището беше публично утвърден от министрите на стопанската система на 27-те страни членки на Европейски Съюз, с което се поставя завършек на повече от осемгодишната работа по пренаписване на разпоредбите за работа с хора, които влизат в Европа без позволение.

Реформите на системата за даване на леговище в блока бяха признати в разгара на акцията за общоевропейските избори идващия месец, на които миграцията се чака да бъде значим въпрос, показва Асошиейтед прес.

Полша, Унгария и Словакия гласоподаваха срещу приемането на новия европейски пакт за миграцията и убежището, а Чехия, Малта и Австрия се въздържаха при окончателното гласоподаване на законодателния пакет във вторник. Това обаче се оказа незадоволително за провалянето му и той беше утвърден от страните членки с допустимото в тази ситуация квалифицирано болшинство.

България и още 19 страни гласоподаваха " за " набора от правила, които би трябвало да подобрят проведеното ръководство на идващите и да основат единни процедури за банкет и връщане на мигранти, както и за справедливото им разпределение сред европейските страни.

Съветът одобри общо 10 законодателни акта, които ще реформират цялата европейска рамка за ръководство на убежището и миграцията. Те ще стартират да се ползват от 2026 година

Задължително разпределение

Предвижда се годишно до 30 хиляди мигранти, пристигнали по външните граници на Европейски Съюз, да бъдат разпределяни сред страните членки, с цел да се понижи тежестта върху граничните страни. Молбите за леговище на мигрантите ще се преглеждат по разнообразни, стандартизирани процедури съгласно вероятността те да получат протекция, което Европейски Съюз се надява да отсее по-бързо хората без право на престой и те да бъдат връщани, откъдето са пристигнали.

Държавите, които отхвърлят или не могат да одобряват мигранти, ще могат да заплащат за издръжката им (по 20 хиляди евро на мигрант годишно) или да командироват граничари за защита на граници, или да оказват помощ при разгръщането на приемни центрове.

Гранична процедура

Основна оригиналност на промяната е наложителната гранична процедура. Тя ще се ползва за избрани категории лица, търсещи леговище (например тези, идващи от страни с невисок % на признание на убежище). Целта на процедурата е по външните граници на Европейски Съюз да се направи бърза оценка дали молбите са неоснователни или неприемливи. Хората в гранична процедура за леговище нямат право да влизат на територията на Европейски Съюз, до момента в който изчакват молбите им да се прегледат.

Предвижда се основаване на база данни, в това число биометрични, които ще се събират за всеки новопристигнал и ще разрешат по-лесната му идентификация, надзор върху хора със правосъдно минало и ограничение на вторичните напредвания от една в друга европейска страна.

Проверките за идентификация, сигурност и накърнимост и оценка на здравето се правят по идентичен метод. Европейски Съюз ще стартира да събира по-точни и цялостни данни (включително биометрични) посредством базата данни Eurodac, което ще ускори контрола върху противозаконната миграция и неразрешените придвижвания навътре в съюза.

В пакета е включен и правилник за ръководство на убежището и миграцията, който ще дефинира коя страна членка дава отговор за разглеждането на молбите за интернационална протекция и за първи път вкарва шерване на отговорността сред страните членки. Държавата на влизане в Европейски Съюз към този момент няма да е единствен аршин за отговорност, като други фактори - да вземем за пример към този момент пристигнали в Европа членове на фамилията, ще се вземат поради.

Управление на рецесии

За да се оправят по-добре със обстановки на рецесия (масови талази и дирижирано ориентиране на мигранти от трети държави) и форсмажорни условия, националните управляващи ще могат да се отклонят от избрани правила и да изискат засилена взаимност от други европейски страни. Като възможни изключения от разпоредбите ще се одобряват удължение на периодите за вписване на претендентите за леговище и продължителността на граничната процедура.

Кризисният механизъм се употребява единствено при изключителни условия и за времето, строго належащо за справяне със обстановки на рецесия или непреодолима мощ. Той ще може да се задейства по искане от засегнатата столица, което би трябвало да бъде оценено от Европейската комисия и утвърдено от страните членки.

Европейските страни преговаряха между тях и с Европейския парламент повече от осем години по окончателния текст на 8-те регламента и двете наставления в него. Политическото съглашение сред тях беше реализирано през декември, а през април Европейският парламент одобри пакта.

Обширният законодателен пакет обаче ще влезе в действие едвам през 2026 година, тъй че не обезпечава неотложно решение на казуса, който подхрани една от най-големите политически рецесии в Европейски Съюз, защото страните имат различия кой би трябвало да поеме отговорността за мигрантите, когато дойдат, и дали други страни са длъжни да оказват помощ.

Източници: dnevnik.bg, novini.bg
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР