Легендата на комиксите Стан Лий почина на 95-годишна възраст. Автор

...
Легендата на комиксите Стан Лий почина на 95-годишна възраст. Автор
Коментари Харесай

Съоснователят на Marvel Стан Лий почина на 95 години

Легендата на комиксите Стан Лий умря на 95-годишна възраст. Автор и съосновател на Marvel Comics, той си отиде от този свят в медицинския център „Седарс Синай“ в Лос Анджелис, където е бил признат по неотложност.
В последните години Лий имаше много здравословни проблеми, в това число и пневмония. Миналата година умря и жена му Джоан, също на 95 години.

За него Боб Айгер, президент на Walt Disney Company, която през 2009 година закупи Marvel Comics за 4 милиарда $, сподели, че е „супергерой самичък по себе си“.

„Мащабите на въображението му бяха надминати единствено от размерите на сърцето му“, прибавя той.

Еврейн по генезис, Лий се ражда Стан Либерман през 1922 година в фамилията на мигранти от Румъния. Започва да работи в комикс отдела на Timely Publications – компания, която по-късно ще се трансформира в Marvel Comics – и единствено на 18 години към този момент е редактор.

Години наред Лий написа единствено елементарни комикси, фокусирани върху незаконни истории, ужаси и Дивия запад, и ориентирани към младите читатели. Негови творения са Спайдърмен, Хълк, X-Men, Доктор Стрейндж, Железния човек и други

На 40 години Лий взема решение да се откаже от комиксите. Но брачната половинка му Джоан го принуждава да сътвори героите, които постоянно е желал да напише като лебедовата си ария. Така през 1961 година Лий основава Фантастичната четворка.

В последните 10 години Стан Лий се появи на дребния и на огромния екран с епизодични функции във филми и сериали по негови творби, въпреки публично да напуща Marvel още през 1972 година Приходите от прожекциите по света на тези екранизации надвишават 20 милиарда $.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР