Легендарният треньор Ивица Осим (77) даде пространно интервю за белградския

...
Легендарният треньор Ивица Осим (77) даде пространно интервю за белградския
Коментари Харесай

Ивица Осим: Световното не е за училище

Легендарният треньор Ивица Осим (77) даде просторно изявление за белградския „ Спортски вестник ”, в което в прав текст съобщи, че сръбската федерация е сбъркала със промяната на треньора преди Мондиала и това е една от основните аргументи за бързото отпадане на тима от шампионата.
 Защо хървати и сърби преобладават в Топ 5, а българските футболисти ги няма на картата  Хърватия и Сърбия отсрамиха Балканите по пътя към Световното в Русия
Доайенът на югославския и босненския футбол е добре признат във всяка една от някогашните югорепублики, тъй като през дългогодишната си кариера сполучливо е работил за едни от най-големите локални клубове и с едни от най-големите играчи от района. Голяма част от тях в момомента са сполучливи треньори или футболни ръководители в Белград, Загреб, Сараево, Подгорица, Скопие и в доста европейски клубни тимове.

„ Момчетата родени в нашия район в края на предишния век помнят двете класирания на Сърбия на Мондиал, стартира въведението си „ Спортски вестник ”. - Казват им че това е голям триумф. Убеждават ги, че не е елементарно да се класираш на най-големия международен футболен конгрес, а възможното постигане до осминафинали е осъществен сън. Тези, които са малко по-големи чудесно си спомнят, че поради една пропусната дузпа Югославия загуби ¼-финала на Световното в Италия през 1990 година Треньор на тима тогава е Ивица Осим

Утре, 30 юни се навършват 28 години от нещастната загуба от Аржентина във Флоренция. Цели 90 минути „ плавите ” играят с човек по-малко (Рефик Шабанаджович е изпъден в 31-ата минута на мача), само че въпреки всичко стигат до дузпите. В нито един миг тимът на Югославия не отстъпва на Марадона и компания. В същото време публицистите тогава не симпатизират на Осим – нито в Загреб, нито в Белград. Пишат за него, че постоянно е сърдит, че преди обяд ненавижда себе си, а следобяд ненавижда себе си и целия свят, само че той в никакъв случай не се е подмазвал на никого.



Ясно е знаел какво желае. Футболен интелектуалец, който постоянно е имал визия за тима и играта. Винаги е казвал какво мисли, без значение от това дали ще се хареса на другите или не. Нищо не боли повече от истината, а Ивица Осим постоянно я споделя в лицето. Така прави оценка и показаното на Мондиала досега.

- Не мога да кажа, че съм очарован от играта на Световното състезание. Няма нищо особено, което да се отличава от показаното преди този момент. Няма тактически нововъведения. Мнозина чакат знамение поради купищата пари, които се въртят във футбола. Някои от предходните шампионати бяха много по-добри. Има изненади, само че е несъмнено, че всеки класирал се тим има своите избрани качества, стартира монолога си Осим.

Той дава отговор на журналистическия въпрос за представянето на Сърбия, чиито тим се прибра в Белград след края на мачовете в груповата фаза. Някогашният треньор на Железничар, Партизан и Югославия е съответен:

– Гледах мачовете на Сърбия. Знам, че мнозина в Белград няма да са съгласни, само че играта на тима не ми хареса. Имаше доста дефекти и неточности, неприемливи за такова огромно съревнование. Не мога да кажа, че съм осведомен в елементи с опциите на всички сръбски играчи, само че съдейки по това, което знам, мисля, че това не беше най-хубавата селекция за шампионата. В тима не бяха извикани играчи, които съгласно мен го заслужаваха. Грешка е и промяната на националния селекционер Славолюб Муслин преди Мондиала. (На негово място бе назначен 44-годишният му заместител Младен Кръстаич, чиито формален дебют бе в Русия - бел.ред.). Треньорът не се сменя след класиране на международно. Само този, който се занимава с треньорска работа или въпреки и малко схваща от футбол, знае какво значи това, какъв брой е мъчно да се оформи добра атмосфера в екипа, да се обиграе тимът, да се построи различим и сполучлив жанр на игра. За всичко това би трябвало повече от година време и когато това е направено и си се класирал на Мондиал сменяш треньора. Всичко това с лекост се скапва и такава неточност се заплаща скъпо. Това се случи с изключение на в Сърбия и в няколко други тима преди Световното и при всички дава отрицателен резултат. На Мондиал не се учи. Трябва тъкмо да знаеш какво искаш, а не да се луташ от мач на мач. Тук се играе за резултат.

Осим обръща внимание и на още един факт.

„ Неуместно е да се съпоставят сегашните времена с тези, в които аз бях селекционер, само че имам усещането, че в този отбор на Сърбия няма велики играчи, с каквито разполагах аз. Деян Савичевич, Писки Стойкович и Сафет Сушич по мое време бяха майстори, които единствено с едно свое уверено отиграване можеха да завоюват всеки мач. Това знаеха и противниците, които се опасяваха от тях. В този тим на Сърбия няма играчи от сходен диаметър, изключително в нападателен проект. Може и да бъркам, само че си играта си на терена те не съумяха да ме убедят, че имат такава класа. Защо това е по този начин и за какво към този момент няма такива майстори е друга тематика, само че факт е, че сега тимът не разполага с такива играчи ", прям е Осим, който в никакъв случай и на никого не е разрешавал да му се бърка в работата и да му постанова хрумвания и играчи, тъй като всички решения е взимал самичък.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР