Легендарният индианец Джеронимо е най-забележителното име в историята на индианското

...
Легендарният индианец Джеронимо е най-забележителното име в историята на индианското
Коментари Харесай

Това са най-изумителните факти от живота на Джеронимо

Легендарният индианец Джеронимо е най-забележителното име в историята на индианското племе апачите чирикауа. Той е изиграл основна роля при мексикано-индианските битки в Аризона, а неговата капитулация поставя края на индианското опълчение против настъпващата бяла раса.

Джеронимо става водач на дребна група индианци от племето апачите чирикауа в средата на XIX век и макар че същинското му име е Гоякла, което значи Прозяващият се, бързо си печели името Джеронимо.

Според някои митове името му идва от бързите и недомислени офанзиви, които карали мексиканците да се молят на своя настойник Свети Йероним.

Причината за гнева на Джеронимо към белите заселници били непрекъснатите им нападения към индианското племе. При един от тях 400 мексикански бойци атакуват селището на Джеронимо и избиват всички в него, в това число майка му, жена му и трите му деца, до момента в който той бил в град Янош.

През 40-те и 50-те години на XIX век няколко пъти е залавян от управляващите и изпращан в индиански резервати, само че той постоянно успявал да избяга.

Имал е голямо въздействие върху апачите, тъй като те вярвали, че Джеронимо е талантлив със свръхестествени сили може да лекува болните, да провокира стихии, да забавя времето и заобикаля патроните.

Най-известен е казусът, разказан от Джейсън Бецинез, който споделя по какъв начин, до момента в който седял с няколко индианци към лагерния огън, Джеронимо получил мощното предусещане, че вторият им лагер е атакуван от американците. Когато отишли на място, интуицията му се удостоверила.

 Индианец

Джеронимо се предава публично на американските войски на 4 септември 1886 година, откакто групата, която предвождал, се намирала под обсадата на военачалник Нелсън Майлс близко 5 месеца.

Тогава индианецът бил на малко повече от 60 години, само че и най-издирваният човек от американските управляващи. Близо една четвърт от американската войска взела участие в неговото гонене.

В последните години от живота си индианецът е военнопленник, а първата му обществена поява е на 4 март 1905 години, когато язди пони по време на парада на президента Рузвелт. Четири години по-късно умира от пневмония.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР