Легендарната Татяна Лолова празнува 86-и рожден ден. Една от любимите

...
Легендарната Татяна Лолова празнува 86-и рожден ден. Една от любимите
Коментари Харесай

Царицата на смеха -Татяна Лолова празнува 86-и рожден ден

Легендарната Татяна Лолова чества 86-и рожден ден. Една от обичаните български актриси се наложи с комедийните си функции в киното, на театрална сцена, по малкия екран и радиото.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 година в София. Майка ѝ е от руско-украински генезис, а татко ѝ Желязко Лолов е счетоводител, само че неговият братовчед адаш е прочут сценичен артист в Пловдив. Лолова приключва актьорско майсторство през 1955 година в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва дружно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни артисти.Лолова е актриса с необятен диапазон на комедийно-сатиричното изображение - от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата.

Награждавана е с редица държавни оценки - Заслужил актьор (1972), Народен актьор (1986), Орден „ Кирил и Методий " - III степен (1963), две награди на Съюз на артистите в България за женска роля, „ Аскеер за женска роля ", „ III премия за актьорско майсторство " на I народен обзор на камерните театрални постановки (Враца, 1977), Наградата за женска роля за ролята на Ангелина във кино лентата Авантюра на фестивала Златната ракла (1992), Орден „ Стара планина ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР