Ледниците в Хиндукуш-Хималаите в Азия може да загубят до 75%

...
Ледниците в Хиндукуш-Хималаите в Азия може да загубят до 75%
Коментари Харесай

Ледниците в Хималаите може да изчезнат след век

Ледниците в Хиндукуш-Хималаите в Азия може да изгубят до 75% от размера си до края на века заради световното стопляне. Това се показва в отчет на основания в Катманду Международен център за интегрирано планинско развиване - междуправителствен теоретичен орган за района, оповестява " Ройтерс ".

Това би довело както до рискови наводнения, по този начин и до дефицит на вода за 240-те милиона души, които живеят в планинския район.

Екип от интернационалните учени откри, че топенето на лед в района, където се намират известните върхове Еверест и К2, се форсира. В интервала от 2010 година ледниците са се топяли с цели 65% по-бързо, в сравнение с през предходното десетилетие.

" Ще загубим ледниците след 100 години ", предизвести създателят на отчета Филип Уестър, академик по околната среда и помощник на МЦИПР.
 ЮНЕСКО: Големите ледници изчезват до 2050 година
ЮНЕСКО: Големите ледници изчезват до 2050 година

Засега няма вероятност за тяхното избавяне

Хиндукуш-Хималаите се простират на 3500 км през Афганистан, Бангладеш, Бутан, Китай, Индия, Мианмар, Непал и Пакистан.

При стопляне с 1,5 °C или с 2 °C над прединдустриалните температури, ледниците в целия район ще изгубят сред 30% и 50% от размера си до 2100 година, се отбелязва в отчета.

Къде ще е най-значителното размразяване на ледниците най-вече зависи от местоположението им. При стопляне от 3 °C - равнището, към което светът е напът при сегашните климатични политики - ледниците в Източните Хималаи, които обгръщат Непал и Бутан, ще изгубят до 75% от своя лед. При 4 °C стопляне топенето доближава до 80%.

Учените се пробват да открият по какъв начин изменението на климата визира Хиндукуш-Хималаите. За разлика от Алпите в Европа и Скалистите планини в Северна Америка, в района липсват обширни исторически данни за полеви измервания, които разкриват дали ледниците порастват, или се свиват.

" Винаги е имало известна неустановеност в Хималаите - в действителност ли се топят? ", запита Уестър.

През 2019 година Съединените щати разсекретиха шпионски сателитни фотоси на ледниците в района, датиращи от 1970 година, което даде нова научна основа.
 Местят базовия лагер на Еверест поради топящ се хладилник
Местят базовия лагер на Еверест поради топящ се хладилник

Алпинисти алармират, че все по-често се появяват пукнатини, до момента в който спят

По-нататъшният прогрес в сателитната технология през последните пет години, дружно с засилените старания на терен, потвърдиха опасенията на учените за настъпващите промени. Докладът се основава на данни от декември 2022 година

" Въпреки че осведомеността за хималайските ледници към момента не е толкоз добра, колкото тази за Алпите, тя към този момент е сравнима с други райони, като Андите ", съобщи Тобиас Болх, глациолог от Техническия университет в Грац в Австрия.

В съпоставяне с оценката на МЦИПР за района от 2019 година, " в този момент има доста по-голяма убеденост по отношение на тези констатации. Имаме по-добра визия за това какви ще бъдат загубите до 2100 година при разнообразни равнища на световно стопляне ", означи Уестър.

Установено е, че водните потоци в 12-те речни басейна в района, в това число Ганг, Инд и Меконг, евентуално ще доближат своя пик към средата на века , с последици за повече от 1,6 милиарда души, които зависят от това водоснабдяване.
 Еверест - най-високият хладилник в планината се топи бързо
Еверест - най-високият хладилник в планината се топи бързо

Ледникът South Col, на 7 906 м, е изгубил повече от 54 метра

" Въпреки че може да звучи по този начин, като че ли ще имаме повече вода, тъй като ледниците се топят с по-бързо, прекомерно постоянно това ще бъде под формата на наводнения, вместо като непрекъснат поток " , изясни Уестър. След пика водоснабдяването в последна сметка ще намалее.

Много високопланински общности употребяват ледникова вода и водата от топенето на снеговете за напояване на посевите. Снеговалежите обаче към този момент са по-непостоянни и има по-малко сняг от преди.

Топящите се ледници съставляват заплаха и за общностите надолу по течението.

Правителствата се пробват да се приготвят за тези промени. Китай работи за подсилване на водните ресурси на страната , а Пакистан конфигурира системи за ранно предизвестие за наводнения от ледникови езера.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР