Лъвове, мечки, тигри и други все още живеят затворени в

...
Лъвове, мечки, тигри и други все още живеят затворени в
Коментари Харесай

Животните у нас – не в зоопарк, а в бетонен затвор


Лъвове, мечки, тигри и други към момента живеят затворени в голи бетонни кафези, издигнати преди повече от петдесет години. Някои от българските зоопаркове получават лиценз, без да има забележими промени в средата за животните. За това алармират в собствен отчет от ЧЕТИРИ ЛАПИ – интернационална организация за отбрана на животните. От фондацията показват, че години наред в България някои от животните се отглеждат в зоопаркове без лиценз и в неподходяща среда, която не дава отговор на законовите условия.

В страната съществуват 17 зоологически градини, отворени за гости, в това число и един зоопарк, чийто лиценз е лишен през 2011 година Според отчета на ЧЕТИРИ ЛАПИ най-малко 14 от зоологическите градини отглеждат лъвове или кафяви мечки и в множеството от тях изискванията би трябвало да се се подобрят незабавно, с цел да отговорят не просто на изискванията, посочени в законовите рамки, само че и на базовите потребности на животните. Това се удостоверява и от видеопоредицата на организацията, в която са показани потресаващите условия в  зоологичските градини в Ловеч и Благоевград. 



„ Няколко зоопарка в страната са получили лиценз, без значение че изискванията в тях не дават отговор и на националното законодателство. Освен това, лицензите постоянно се възобновяват с повтарящи се едни и същи неизпълнени условия от предходни такива, без да има очевидно усъвършенстване в изискванията, при които се отглеждат животните “, показват от фондацията. 

Нарушенията напълно не стопират дотук – част от зоопарковете развъждат и разменят животни, за които нямат запаси и благоприятни условия да се грижат в дълготраен проект, а доста не правят консервационна или просветителна активност. Тоест развъждат животните, с цел да си запълнят клетките и да притеглят гости, само че без да обезпечават нужната ветеринарна грижа и опция за настаняване на животните, когато пораснат. Сред случаите, разказани в отчета, са раждането на лъвчета, резултат от близкородствено размножаване, лъвове и тигри, живеещи в тесни кафези с ниски тавани, бетонен под и без обогатяване на средата, както и животни, търгувани сред зоопарковете, даже в случай че приемните уреди нямат лиценз да работят като такива.

Ето за какво организацията започва самодейността #Зовзазоопарковете, с която приканва да се приключи развъждането на огромни хищници (като мечки и огромни котки) в зоологически градини, които не могат да обезпечат нужните условия. ЧЕТИРИ ЛАПИ сътвори интернационална петиция, която към този момент е подписана от повече от 40 000 души. Целта е да доближи 50 000! Тя е адресирана до еврокомисаря по околната среда, българския министър-председател и българския министър на околната среда и водите с вярата, че те ще обезпечат използването на съществуващите закони и ще се погрижат да подобрят или затворят уреди, които не дават отговор на законовите условия. Можете да подпишете петицията ТУК.



 
Ето какво вършат дивите животни, когато са сами
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР