Латвийците ще гласуват днес на парламентарни избори, в които управляващата

...
Латвийците ще гласуват днес на парламентарни избори, в които управляващата
Коментари Харесай

Избори в Латвия: Ще дойде ли на власт партията на руснаците?

Латвийците ще гласоподават през днешния ден на парламентарни избори, в които ръководещата десноцентристка коалиция е изправена против прокремълска партия и възхода на популистите в балтийската република с огромно съветско малцинство, оповестява „ Франс прес”, представена от Българска телеграфна агенция.

Няколко дни преди вота анкети демонстрираха, че един на всеки трима латвийци не е решил по какъв начин ще гласоподава.

Свързана в предишното със съглашение с партията на Владимир Путин „ Единна Русия”, левоцентристката партия „ Съгласие” е известна измежду съветското малцинство, което е една четвърт от близо 2-милионното население.
Латвия въоръжава войска и опълчение с белгийски картечници Поръчката е за стотици оръжия на обща стойност 5,5 млн. евро
На изборите през 2014 година тя се класира първа, само че не взе властта, защото всички останали партии отхвърлиха да се коалират с нея. Беше основано трипартийно държавно управление от десноцентристкия Съюз „ Зелени и фермери”, дясното Национално обединяване „ Всичко за Латвия” и десноцентристката партия „ Единство”.

Коалицията стабилизира стопанската система на Латвия след тежката финансова рецесия през 2009 година Заплатите, приходите от налози и разноските за защита набъбнаха мощно, безработицата спадна, а управляващите се насочиха и против прането на пари от банките. Латвия е част от еврозоната.

Въпреки икономическите триумфи, ръководещите не се радват на огромна поддръжка в допитванията, тъй като гласоподавателите са изморени от напъните, които е трябвало да поставят и откакто икономическите компликации са към този момент минало, желаят нови лица.

Допитванията демонстрират, че зелените и фермерите може да получат едвам десетина места в еднокамарния парламент – Сейма, който се състои от 100 депутати. Националното обединяване може да получи още по-малко, а „ Единство” може да не премине прага от 5 %. „ Съгласие” може да получи към 30 мандата.

Прокремълската партия би могла да сформира държавно управление, в случай че се съюзи с популистите. Неин евентуален сътрудник е партията KPV.LV, отпред с някогашния артист Артус Кайминс, която е втора в някои допитвания и може да получи петнадесетина места в Народното събрание. През юни Кайминс беше за малко в пандиза по обвинявания в корупция, само че това не повлия на последователите му.

KPV.LV няма ясна стратегия, само че дава обещание повече детски градини и по-добро финансиране на опазването на здравето, както и редуциране на държавната администрация.

Кандидатът на партията за министър председател - юристът Алдис Гобземс, даде да се разбере, че не изключва съюз със „ Съгласие”.

Формацията Нова консервативна партия, която също е популистка, в допитванията е на трето място от общо 16 политически сили.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР