Лъсна поредно доказателство, че голото старче в правителството на Кирил

...
Лъсна поредно доказателство, че голото старче в правителството на Кирил
Коментари Харесай

Ето защо голото старче на Киро Петков заряза бизнеса си за милиони! Става дума за милиарди

Лъсна следващо доказателство, че голото старче в държавното управление на Кирил Петков – Никиолай Събев е оставило бизнеса си за стотици милиони, с цел да прави схеми за милиарди в транспортното министерство.

Сдружението „Будните българи“ сигнализира за фрапантен спор на ползи сред транспортния министър Николай Събев и неговия заместител. В писмото, адресирано до уеб страницата afera.bg, от неправителствената oрганизация споделят за притеснителни практики, които излагат в детайли:

„Уважаеми господа,

Извършена  от нас инспекция откри обстоятелства и условия, които слагат под подозрение лоялността и безпристрастното осъществяване на пълномощията на министъра на превоза и известията господин Николай Събев. Смятаме, че са налице учредения за това, че вследствие на заеманата висша обществена служба лицето злоупотребява с власт и упражнява властническо пълномощие, повлияно от частния интерес. В идващите редове ще изложим информацията, до която достигнахме и която считаме, че би трябвало да бъде подложена на инспекция от способените институции.

Фактите и събитията, които считаме, че би трябвало да доближат до вашето познание са следните:
Назначаването на Илия Илиев за заместник-министър с сектор в железопътния бранш в Министерство на превоза и известията от оглавяващия ведомството Николай Събев буди основателни подозрения за това, че е повлияно напълно от частен интерес

1.Конфликт на ползи
Безспорно открит факт е, че компанията „ Трансгео ” ООД, ЕИК 040248911, чийто предмет на активност е капиталово планиране на железопътни линии, пътища, здания, пътни и железопътни уреди, геодезия и кадастър, консултантски услуги в региона на строителството, строителен контрол и така нататък, е директно обвързвано с лицето Илия Илиев.

Справка в Търговския указател демонстрира, че господин Илиев трансферира през 2018 година въпросната компанията на двете си деца Илиана Илиева Илиева и Цветан Илиев Илиев, като те влизат в качеството си на съдружници с равни дялове. Несъмнено става въпрос за „ свързани лица “, защото според закона такива са съпрузите или лицата, които се намират във фактическо общуване, роднините по права линия, по съребрена линия – до четвърта степен в това число, и по сватовство – до втора степен в това число, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо обществена служба, се намира в стопански или политически зависимости, които пораждат основателни подозрения в неговата безпристрастност и обективност.

Наличието на свързани лица единствено по себе си не съставлява спор на ползи. Свързаността обаче основава риска от подобен в случаите, при които лицето, заемащо висша обществена служба, упражнява пълномощия или извършва отговорности по работа в частен интерес – личен или на обвързваното с него лице /§1, т.15 от Директива за птиците на ЗПКОНПИ/. В тази връзка съществуването на частен интерес е неоспорим, а както добре знаете той е „ ахилесовата пета ” на спора на ползи.

2.Спечелена социална поръчка с доста незнайни, пропуски и подозрения по повод законосъобразността на извършената процедура за избор на изпълнител  и във връзка с качеството на осъществяването на заданието

Извършена инспекция откри, че господин Илиев е представител на ДЗЗД “ЕЛИХ ” с код по БУЛСТАТ 176800113. Същото това обединяване “ЕЛИХ ” е изпълнявало плановите работи по железопътната права Елин Пелин – Костенец.

Прави усещане, че цената с която Обединение “ЕЛИХ ” печели публичната поръчка за осъществяване на плановите работи е най-високата от всичките шест подадени предложения. Обединение “ЕЛИХ ”, от което е част компанията на господин Илиев – „ Трансгео ” ООД, е получило контракт на стойност малко над 10 млн.лева, което е с 1 млн.лева над междинната цена на другите позволени участници. Макар посоченият критерии в обявлението на публичната поръчка да не е „ най-ниска цена ”, а „ стопански най-изгодна оферта ”, то се основават големи подозрения по отношение на законосъобразния избор на участника за реализатор на заданието.

Договорът е предоставен от Директива за птиците НКЖИ, което държавно дружество все още е под ръководството на господин Илия Илиев, което значи, че самият той ще реализира надзор, въпреки и не директен, при осъществяването на договорите на Директива за птиците НКЖИ. 

Трябва да се означи и фактът, че публичната поръчка за строителство на жп автомагистралата Елин Пелин – Костенец, която е на стойност към над 1 милиарда лв., е неведнъж обжалвана.

По време на процедурата има заложени стотици въпроси от участници, отговорите на които са дадени в почти 100 уточнения. До огромна степен тези въпроси са свързани с качеството (неясноти и липси) на предоставените планови разработки, чиито архитект е точно Обединението, представлявано тогава от зам.-министъра Илия Илиев. Това поражда следните въпроси – до каква степен техническите решения дават отговор на нормативните условия, какво е тяхното качество и цялост, направени ли са цялостни геоложки изследвания при проектирането и дали има изчезнали градивни детайли и чертежи.

Следва да се означи и фактът, че публичната поръчка за строителство на железопътната права Елин Пелин – Костенец са взели участие редица локални и задгранични компании с огромен опит и история в железопътното строителство, само че и те също задават редица въпроси, свързани с плановите разработки, което единствено по себе си приказва за качеството на осъществяване на плановите действия, осъществени от представляваното от господин Илиев Обединение „ ЕЛИХ ”.

Интересен е и фактът, че в ценовото предложение за строителство изпълнителят би трябвало да оферира и цена за „ планиране и авторски контрол ”. Възниква въпросът за какво следва да се правят планови работи за действия, които към този момент са проектирани и за които е заплатена към този момент не дребна сума? Също по този начин за какво е включено осъществяването на „ авторски контрол ” в контракта на строителя? Това значи ли, че заместник-министър Илия Илиев се е отказал да съблюдава осъществяването на своя личен план посредством реализиране на авторски контрол или поради качеството на плана се е отказал?

Договорите за осъществяване на строителни действия са подписани в края на 2017 година, само че строителството по този начин и не стартира заради липса на строително позволение, заради отчуждителни процедури.

Пред медии сегашния министър на превоза Николай Събев отбелязва, че „ не може за отчуждаването на 1 декар в Елин Пелин да се желаят 9 млн. лева При такива спънки за всеки ще е доста мъчно да построи и 1 километър за 30 години “. Цитирана стойност в действителност е внушителна и тук следва да се означи фактът, че трасето за построяването на жп автомагистралата Елин Пелин – Костенец е препоръчано точно от Илия Илиев и екипа му, като реализатори на плановата част от публичната поръчка.

В обсега на контракта са включени следните действия: изследване, проучване и техническо решение, правене на механически план и Подробен устройствен план. Тук напълно разумно поражда въпросът дали при осъществяването на проучвателните действия и надлежно избора на трасе на жп линията от него страна не е избрал тъкмо това, което минава парцели негова или на свързани с него лица благосъстоятелност за продажба на неведнъж повишени цени при отчуждаване?

Безспорен е фактът, че планът е от извънредно значение за България, част от европейски кулоар с европейско финансиране, който следва да се осъществя в най-кратки периоди и страната следва да заплати отчужденията на парцелите, без значение от тяхната стойност, защото трасетата към този момент са избрани и не могат да бъдат заменяни.

3.Бизнес връзките сред двамата министри започват единствено месец след взаимна работа в Министерство на превоза и известията

Дни преди настъпването на новата година, министър Николай Събев освобождава от поста общоприет шеф на Директива за птиците НКЖИ Красимир Папукчийски и назначава на този пост собствен „ честен човек ”, а точно Златин Крумов, който също е с дълготраен опит в държавното дружество.

Интересен е фактът, че новият общоприет шеф стопира план за 300 млн. лв. без никакви обосновани мотиви  – единствено седмица преди да изтече крайният период за подаване на предложения. Проектът е за скоростна жп права Перник – Радомир с европейско финансиране по стратегия „ Транспортна съгласуваност 2021-2027 ” и е оповестен през октомври 2021 година.

Тук поражда въпросът по какъв начин са открити несъответствия  в документите за публичната поръчка броени дни преди крайният период за подаване на предложения, като никой до този миг (близо четири месеца от публикуването й) да е алармирал за несъотвествия или да се подал тъжба пред съответните институции. Участниците в планове от този мащаб нормално са приети интернационалните компании освен в Европа, само че и в Азия.

Интересен и е фактът, че публичната поръчка е прекъсната в седмицата,  в която Николай Събев декларира, че „ откакто българските специалисти споделят, че проектирането е толкоз сложен и муден развой, ще направя по този начин, че мощни, бързи и ефикасни интернационалните компании с добра известност да вземат участие в нашите търгове за планиране и строителство на стоманените пътища, а за какво не и на тунели и мостове ”.

Тук поражда въпросът дали повода за преустановяване на търга не са към този момент основани бизнес връзки сред министъра и такива компании и той има намерение ли да стартира същите тези компании като по същия този план като реализатори?

Важно е да се означи и че прекратеният план е част от емблематичния коридор  VIII, свързващ Р България и Р Северна Македония и е финансиран по стратегия „ Транспортна съгласуваност 2021-2027 ”, чиито период към този момент тече и сходно преустановяване на публични поръчки би довело до неспособност за осъществяване на плановете в заложените периоди на програмата и до връщане от страна на България на огромни парични средства, отпуснати от Европа, заради несъблюдение на поетите задължения.

Моля, да бъде осъществена инспекция, която да потвърди или опровергае истинността на изнесените обстоятелства и условия.

Дата: 28.01.2022 година
Град: София

С почитание,
Екипът на Сдружение „ Будни българи ”
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР