КЗК санкционира Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Лукойл-България“ ЕООД със

...
КЗК санкционира Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Лукойл-България“ ЕООД със
Коментари Харесай

КЗК наложи нова глоба на Лукойл-България, този път сумата е 195 милиона лева

КЗК глоби „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД и „ Лукойл-България “ ЕООД със 195 милиона лв. за корист с господстващо състояние според националното и европейско законодателство по конкуренция, оповестиха от Комисията за защита на конкуренцията.

Компанията е глобена за това, че не позволява други компании до складовете за предпазване на горива.

Комисия за защита на конкуренцията към този момент глоби „ Лукойл-България “ ЕООД с 67 771 454 лв. за корист с господстващо състояние през февруари.

Комисията най-сетне се е сетила и е открила, че фирмите злоупотребяват с господстващо състояние на пазара на предпазване на автомобилни горива, като не дават достъп на вносители и производители на автомобилни горива в лични данъчни хранилища. А също лимитират вноса по море посредством блокиране на данъчните хранилища, свързани с пристанищните терминали " Росенец " и " Петрол - Варна ". Освен това не са предоставяли достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на горива на други производители и вносители. Това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите, като ограничи вноса на автомобилни горива в страната, написа в претекстовете си комисията. Тя изяснява формираното антитръстово произвеждане със социално-икономическата значителност на горивата заради директното им влияние във връзка с цените на стоките и услугите. В хода на производството е открила конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни хранилища, заради което е фокусирала изследването върху този въпрос.

От години разнообразни политици слагат казуса за това, че " Лукойл " има съвсем всички хранилища за предпазване на горива и не позволява съперници до тях. Сега антимонополната комисия открива, че групата " Лукойл " има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура, което дружно с високия пазарен дял на пазара на предпазване на автомобилни горива я прави господстващо дружество на съответния пазар.

Въз основа на направения разбор на държанието на сдруженията се открива, че предприятията ползват цялостна тактика, състояща се от няколко антиконкурентни практики, които, прилагани поредно и вкупом в интервал от над 5 години, слагат бариери пред вноса на горива, възпрепятствайки го напълно или правейки го стопански неефикасен.
Предвид това комисията доближава до заключенията, че сдруженията от групата са направили корист с господстващо състояние.

В решението си комисията припомня, че прекосяването на автомобилни горива, които са акцизни артикули през лични или наети данъчни хранилища, е наложително условие за всички участници на пазара - производители и вносители. Това условие директно въздейства върху опциите за импорт и лимитира до избрана степен навлизането на нови участници на пазара, защото построяването на лични хранилища изисква големи вложения, а наемането на непознати вместимости е лимитирано заради обстоятелството, че най-големите потенциали в страната са благосъстоятелност на господстващото дружество, което лимитира достъпа до тях, регистрира ведомството.

" Разглежданите практики съставляват една обща тактика на групата за основаване на спънки пред вноса на горива в страната и се квалифицират като едно нарушаване, защото са ориентирани към еднакъв антиконкурентен резултат и се реализират трайно във времето ", гласи нейно умозаключение.

Тези дейности на ответните сдружения лимитират конкуренцията още на първото равнище по веригата на реализация на нефтопродуктите - при първичната продажба на автомобилни горива от производството и импорт, което разрешава поддържането на лидерската позиция на група " Лукойл " в страната на идващите равнища - търговията на едро и дребно.

Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да докара до пренасочване на търсенето към горива с локален генезис, т.е. тези на " Лукойл Нефтохим Бургас " АД. Това понижава избора на търговците на едро и надлежно се трансферира надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в последна сметка върху потребителите, е открито при производството.

Поведението съставлява корист с владичество както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото, ограничавайки вноса на територията на страната, може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Административен съд - София.

Втора глоба за годината

Това е втора глоба, която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанова от началото на годината на компания от групата. В края на февруари тя санкции " Лукойл-България " с 67.8 млн. лева Тя е за корист с господстващо състояние посредством използване на ценова преса по отношение на съперниците на сдружението при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне ползите на потребителите.

В първото си изявление от години ръководителят на комисията Юлия Ненкова загатна, че се готви санкция и за данъчните хранилища.

За това, че по-голямата част от потенциала на данъчните хранилища е владеене на " Лукойл ", се приказва от години, само че през 2015 година въпроси на тогавашните депутати от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов дали компанията държи 80% от потенциала останаха без отговор от Министерството на финансите поради " комерсиална загадка ".

Самата Комисия за защита на конкуренцията откри висока степен на централизация на притежателите на данъчни хранилища през 2016 година, а след разбор през 2019 година предложи на управляващите да изградят държавни хранилища и електронна платформа. Тази рекомендация не е спазена. Миналото лято Комисия за защита на конкуренцията заяви, че е открила, че достъпът до данъчните хранилища и транспортна инфраструктура на сдруженията от група " Лукойл " е стеснен, което може да ограничи вноса на горива. През 2021 година към този момент установи злоупотребата с господстващо състояние при данъчните хранилища.

В оповестеното през днешния ден решение има конкретизиране, че то е в съгласие с Европейската комисия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР