Квантовите компютри биха могли да решават проблеми, недостъпни за класическите

...
Квантовите компютри биха могли да решават проблеми, недостъпни за класическите
Коментари Харесай

Революционна нова идея: предложен е концептуален модел на по-опростен квантов компютър

Квантовите компютри биха могли да вземат решение проблеми, недостъпни за класическите компютри, в случай че можеха да работят пълноценно. Една от пречките е прехвърлянето на квантовите логаритми от нереални математически понятия в код, понятен за квантова машина. Специалисти от Съединени американски щати схванаха за какво е толкоз мъчно да се накарат квантовите компютри да извършват логаритмите и показаха квантов аналог на виртуален компютър.

Докато за стандартните компютри има доста езици за програмиране, квантовите компютри са лишени от този разкош. Квантовите езици за програмиране към момента са доста малко и са относително сложни за потребление. Това, съгласно MIT News, е по този начин, тъй като квантовите компютри не следват класическите правила за осъществяване на стъпки в избран ред. Това е извънредно значим развой, наименуван контролна логичност.

Специалисти от Лабораторията за информация и изкуствен интелект (CSAIL) към Масачузетския софтуерен институт описаха нов концептуален модел за квантовите компютри. Това е квантова машина за ръководство, с помощта на която писането на софтуерен код за квантовите компютри ще стане осезателно по-лесно.

Според разработчиците квантовите компютри не би трябвало да бъдат мистериозни машини, които могат да се употребяват единствено от физици и математици.

Логиката на ръководство на класическите компютри е елементарна и се основава на двоичната противопоставеност на нулите и единиците, които съставляват инструкциите за изчислителната архитектура. В квантовия компютър главният детайл е кубитът – обичай информация, който съществува по едно и също време като нула и единица. Един квантов логаритъм може да извърши суперпозиция от две указания по едно и също време: това се назовава квантова логичност на ръководство.

Проблемът се състои в това, че съществуващите типове квантови компютри нямат аналог на брояча на инструкциите като класическите компютри, който дефинира кое деяние да се извърши по-късно. Програмистите би трябвало ръчно да подреждат логическите гейтове. Това лишава доста време и е елементарно да се допусне неточност. За да се реши този проблем, е създадена квантова машина за ръководство. Това е набор от указания, който работи по същия метод като виртуалния компютър.

Най-характерната специфичност на квантовата контролна машина е, че тя включва обратими указания, които са нужни на квантовите логаритми, с цел да обработват информацията, без инцидентно да нарушават нейната суперпозиция.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР