Вчера Европейската комисия съобщи, че започва разследване срещу Meta за

...
Вчера Европейската комисия съобщи, че започва разследване срещу Meta за
Коментари Харесай

ЕС започна разследване на Meta за разпространение фалшиви новини и влияние върху изборите за Европейски парламент

Вчера Европейската комисия заяви, че стартира следствие против Meta за нарушение на новите правила, целящи да подсигуряват честността на изборите преди изборите за Европейски парламент през юни.

Разследването е разследване от новите разпореждания в „ )„, съгласно които огромните софтуерни компании би трябвало да разполагат с процеси за противопоставяне на интервенции за оказване на въздействие при чувствителни политически събития, в това число избори.

Един от мотивите за следствието e интервенция „ Doppelgänger “, която самата Meta разкри през 2022 година.

Тайната акция за оказване на въздействие включваше публикуването на подправени публикации, маскирани като същински материали от The Washington Post и Fox News, ориентирани против западното въздействие върху политическата обстановка в света.

Комисията също по този начин уточни, че методът, по който платформите намаляват оценката на политическото наличие в рекомендациите за потребителите, може да не е в сходство с DMA, който изисква бистрота за това какво наличие се демонстрира във фийдовете с вести в обществените мрежи.

Европейската комисия изрази угриженост и по отношение на отхвърли на Meta от CrowdTangle – инструмент с отворен код за следене на наличието в обществените мрежи. Макар че компанията твърди, че създава библиотеката за наличие на Meta и API на библиотеката за наличие, с цел да разреши на откривателите и публицистите да получат достъп до „ цялостен обществено наличен списък на наличие от Фейсбук и Instagram “, те към момента не са налични.

Освен това Европейската комисия съобщи, че механизмът, който Meta дава на потребителите за подаване на тъжби по отношение на нелегално наличие, не е в сходство с DMA и че вътрешната ѝ система за разглеждане на тъжби по отношение на решенията за модериране на наличие е неефективна.

Разследването против Meta акцентира сериозността на Европейски Съюз при използването на новите правила за цифровите услуги, ориентирани към отбрана на изборите от задгранична интервенция и дезинформация.

Фокусът е освен върху спазването на разпоредбите за рекламата и политическото наличие, само че и върху обезпечаването на принадлежности за наблюдаване и разбор на обществените данни. В навечерието на изборите за Европейски парламент резултатите от следствието могат да окажат доста влияние върху политическия пейзаж в района.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР