Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до 48

...
Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до 48
Коментари Харесай

Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до 48 дни

Кувейт подреди на иранския дипломат да напусне страната до 48 дни, заяви иранската осведомителна организация ИСНА, представена от Ройтерс.

Конфликтът стартира със правосъдно дело, при което иранци бяха упрекнати за връзки с шпионска клетка. "Под натиска на саудитската интервенционистка политика и неоснователните обвинявания за иранска интервенция, Кувейт разгласи, че иранският дипломат Алиреза Енаяти би трябвало да напусне страната в период от 48 дни ", заяви ИСНА. Според други източници това би трябвало да стане до 45 дни, отбелязва Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс. Кувейт също така подреди на още 14 ирански дипломати да изоставен страната. Така той разреши единствено на четирима от 19-те чиновници на посолството да останат. Миналата година в Кувейт 23 души - 22 кувейтци и един иранец - бяха приети за отговорни по обвинявания в шпиониране в интерес на Иран и ливанското шиитско придвижване Хизбула, откакто при обиск бе намерено укритие с оръжия и експлозиви, напомня Ройтерс. Един човек бе наказан на гибел, а останалите - на разнообразни периоди затвор.

Иран отхвърли да е забъркан по какъвто и да било метод в тази ситуация, който докара до ескалиране на напрежението на религиозна основа в Кувейт. Емирството, където има огромно шиитско малцинство, е с внимателно географско състояние сред двете огромни районни сили и върли врагове - шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс. Кувейт също така се пробва да посредничи сред Катар и негови съседи. Четири страни от района, в това число Саудитска Арабия, упрекнаха дребното, само че богато и авторитетно емирство, че поддържа терористични групировки и има връзки с Иран, и му постановиха наказания. Катар отхвърля обвиняванията против него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР