Купувачите на жилища в Китай намаляват бавно, но сигурно. Това

...
Купувачите на жилища в Китай намаляват бавно, но сигурно. Това
Коментари Харесай

Най-големият имотен пазар в света е на ръба на колапс

Купувачите на жилища в Китай понижават постепенно, само че несъмнено. Това демонстрират данни на централната банка на страната, макар пониженията на цените и тласъците на най-големия пазар на жилища в света, който продължава да се срутва. Междувременно строителните бизнесмени в Китай стартират да се срутват – колосът за недвижими парцели Wanda Group влезе в заглавията тази седмица, откакто цената на доларовите му облигации се срина, написа ZeroHedge.

В началото на 2023 година локалната власт в цялата страна вкара политики за избавяне на пропадащия бранш на недвижимите парцели. Всичко изглеждаше наред и даже стартира малко възобновяване съгласно изследователския институт за недвижими парцели China Index Academy. До края на април ипотечният % за купувачите на първо жилище в над 40 града беше намален до под 4 %.

Въпреки това продажбите през април не оправдаха упованията на анализаторите.

Според статистика за април 2023 година, оповестена от централната банка на Китай, ипотеките са намалели с 241,1 милиарда юана (33,8 милиарда долара) през април. Средносрочните и дълготрайните заеми за домакинствата- най-вече ипотеки, са намалели със 115,6 милиарда юана (16,2 милиарда долара), а краткосрочните ипотеки са намалели със 125,5 милиарда юана (17,6 милиарда долара).

Продажбите на на вторичния пазар в най-големите градове на Китай демонстрират двуцифрен спад през април. Пекин е в тази статистика със спад от 37,3 на 100, следван от Хангжу с 32,7%, Шанхай с 26,71%; Нандзин – 13 на 100. Най-лошият спад беше в префектура Хъфей, където имаше срив от 40 %.

Това принуди бизнесмените да понижат цените, само че и това не става току по този начин в Китай. Двама бизнесмени на недвижими парцели в окръг Куншан бяха осъдени от китайските регулатори за понижаване на цените, тъй като „ нарушават естествения ред на пазара на недвижими парцели и предизвикват обществена неустойчивост “.

Китай е най-големият пазар на жилища в света

По оценки от „ Доклада за цената на жилищния пазар в Китай за 2021 година “ на икономиста Рен Зепинг, цената на жилищния пазар в страната е била 62,6 трилиона $ през 2020 година, до момента в който в Съединените щати е 33,6 трилиона долара; 10,8 трилиона $ в Япония и 31,5 трилиона $ в Обединеното кралство, Франция и Германия взери дружно.

Според „ China Wealth Report 2022 “ пазарната стойност на жилищния пазар в Китай е достигнала 73,8 трилиона $ през 2021 година Това съставлява 17,9% нарастване на общата пазарна стойност на годишна база (2020 г.).

В доста градове се следи голямо нарастване на броя на обявите за продажба на недвижими на вторичния пазар.

Рискът ще бъде трансфериран към банките

„ Последиците от срутва на пазара на недвижимите парцели и неизпълнението на жилищните ипотеки в последна сметка ще бъдат трансферирани на банките “, изяснява китайският финансист Фанг Ци пред The ​​Epoch Times.

Според него за банките има два риска, свързани с жилищните ипотеки. И двете обстановки носят загуби и непосредствено отслабват активите на банките. Едната е когато притежателите на жилища просрочват заплащанията по ипотеката, поради продължаващият протест, като доста притежатели на жилища отхвърлят да правят заплащания по незавършени жилища. New York Times пресмята, че протестът може да засегне до 4 % от непогасените ипотеки (от август 2022 година )

Вторият риск е, когато притежателите на жилища изплащат ипотеките си рано, както вършат доста китайски притежатели на жилища. Те употребяват персонални спестявания или теглят евтини заеми по стратегии за стимулиране, предопределени за огромни потребителски покупки или за започване на нов бизнес.

Анализаторите пресмятат, че близо 700 милиарда $ ипотеки са били предплатени от началото на 2022 година, когато банките започнаха да понижават лихвените проценти по заемите.

Като се има поради обстановката в този момент, в която потребителите са доста внимателни по отношение на разноските, това в действителност е неприятна вест за банките. Те освен губят пари от съществуващи ипотеки, само че има и дефицит на нови заеми за финансиране.

И строителните бизнесмени усещат напрежението. Китайският колос за недвижими парцели KWG Property съобщи, че не е изплатил 31 милиона $ главница, дължима към 28 април.

В края на април Fitch Ratings сложи един от най-старите и огромни колоси в региона на недвижимите парцели в Китай Wanda Commercial и Wanda Commercial Properties (Хонконг) в своя лист за наблюдаване.

 

Още по тематиката:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР