Култовият мюзикъл Цигулар на покрива се завръща в Националния музикален

...
Култовият мюзикъл Цигулар на покрива се завръща в Националния музикален
Коментари Харесай

Култовият мюзикъл Цигулар на покрива отново на сцената на Музикалния театър

Култовият мюзикъл " Цигулар на покрива ” се завръща в Националния музикален спектакъл, научи Lupa.bg. Големият интерес на феновете към постановката качва още веднъж на сцената бродуейския шедьовър единствено на 24 и 25 февруари.

“Цигулар на покрива ” е роман за общество, което даже в нещастието резервира своите устои и намира смисъл да популяризира и да се радва. Затова този музикален роман е по едно и също време комичен и печален, в него има и полуда даже – всичко, което е особено за човешката природа. Това трансформира творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник в универсална творба, споделят от оперетата.

Христо Сарафов ще бъде в една от коронните си функции – на млекария Тевие, а в облика на неговата театрална брачна половинка ще му партнира още едно добре познато име – Калина Ангелова. Млад, само че звезден ще е съставът и на трите им „ непокорни “ дъщери – Илона Иванова, Теменужка Трифонова и Християна Лоизу, както и на техните претендент – женихи - Владимир Грудков, Денко Проданов и Георги-Маноел Димитров. На диригентския пулт ще бъде маестро Юли Дамянов.

Участват още изключителни солисти, както и хорът, балетът и оркестърът на Националния музикалния спектакъл.



Христо Сарафов в ролята на Тевие

Режисьор на тази огромна режисура е Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е на сънародника му Мирослав Табачки, художник на костюмите е Исидора Молес, която също е от Сърбия.

За мюзикъла:

„ Какво е “Цигулар на покрива ”?

– Шагал?

– Не. Цигуларят на покрива е евреин, който е винаги по-близо до небето, в сравнение с самият покрив. ”

Заглавието на мюзикъла „ Цигулар на покрива “, покорил сърцата на милиони фенове по целия свят, е определено в чест на популярната картина на Шагал изобразяваща цигулар стъпил върху покрив на къща.

Историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред алтернативата да следва повелите на традицията на един отминал свят или да одобри избора на дъщерите си да се оженят по обич вместо да слушат дълга – повече от 50 години след премиерата си – трогва хората от разнообразни националности и религии.

Това е историята на дребния човек, устоял на всички персонални и публични стихии, на които опълчва не настървение, а своята обезоръжаваща добрина. А в моментите на най-големи тествания не изгубва вярата си в Бог, а добродушно и със самоирония го упреква за бедите, които му се стоварват една след друга.



Картината на Марк Шагал, изобразяваща цигулар на покрива

За триумфа на мюзикъла значима роля изиграва и неповторимата хореография на Джеръм Робинс (хореографът на „ Уестсайдска история ”), в която се преплитат еврейски обичайни танци и украински гопак.

В историята на американския музикален спектакъл креативният тандем Джери Бок – Шелдън Харник остава с помощта на този собствен шедьовър. Премиерата на  „ Цигулар на покрива ” на Бродуей е на 22 септември 1964 година.

Постановката се играе до 12 юли 1972 година – цели осем години и девет месеца. Изиграни са над три хиляди представления. През 1965 година мюзикълът печели девет награди „ Тони ”. Пет години по-късно „ Цигулар на покрива “ е показан и пред лондонската аудитория, където са изиграни над 2000 спектакъла.



Калина Ангелова и Людмила Козарева

 

Мюзикълът “Цигулар на покрива ” не е изгубил своята известност и до през днешния ден. Признат за класика в жанра, той продължава да се играе на доста професионални и любителски подиуми по целия свят. Редовно се възобновява на Лондонския Уест Енд и в музикалните театри на Бродуей. Любопитно е, че по него всяка година се вършат към 500 любителски постановки единствено в Съединените щати.

Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър в жанра с въздействащата музика на Джери Бок и ярките музикални номера – един от които е запаметяващата се начална хорова сцена „ Традиция ”.

Запазена марка за спектакъла са неговите танцови платна в сцената-наздравица „ За живота ” (L’Chaim), както и сватбената сцена с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки.

А песента на Тевие, който моли Бог да му даде малко благосъстояние, с цел да се почувства и той спокоен и благополучен човек – „ Ех, да бях богат мъж ” (If I Were a Rich Man) – е станала емблематична за „ Цигулар на покрива ” и от дълго време има собствен театрален живот отвън мюзикъла.

За първи път в България „ Цигулар на покрива ” е подложен на сцената на Музикалния спектакъл през 1993 година

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР