„Кучето не е виновно, виновни са собствениците му”, коментира пред

...
„Кучето не е виновно, виновни са собствениците му”, коментира пред
Коментари Харесай

Експерт: Да превъзпитаме собствениците на злия питбул

„ Кучето не е отговорно, отговорни са притежателите му”, разяснява пред NOVA Явор Гечев от фондация „ Четири лапи” последния случай, при който питбул нахапа по главата момиче на 4 години.

Инцидентът стана в неделя в Дупница, като сигналът към полицията е подаден към 18:30 часа.

Мъж озлобява питбул, употребява жива котка за примамка

Кучето палач – недохранено и без документи

Мъж карал личните си кучета да се раздират

„ Не можеш да имаш такова куче и да го оставиш на улицата. Каквото и да е било куче,”, акцентира Гечев. „ Породата има значение, доколкото това е по-едро животно и надлежно захапката му е по-силна”.

„ Каквото и да е куче, в случай че го оставите на улицата или ще го сгази кола, или то ще ухапе някой, или ще изчезне – във всеки един случай това е безконтролно отношение”, счита Гечев.

„ Когато човек си взима куче, което е способно да нарани, той би трябвало да бъде по-отговорен, даже от останалите собственици”, безапелационен е специалистът.

„ За страдание, хората, които си взимат кучета от едрите породи, постоянно го вършат, с цел да покажат някакво предимство, да избият някакъв комплекс. Те изобщо не мислят за отговорно държание. Проблемът не е в породата, това са прелестни животни, когато се отглеждат отговорно и се възпитават добре”, счита Гечев.

Според него в случай че се забрани развъждането на питбули у нас, хората ще се пренасочат към ротвайлери, които се не по-малко рискови.

„ Ако и тях ги забраним, ще взимат немски овчарки, които могат да нанесат същите щети”, съобщи Гечев. „ Такова куче изобщо не би трябвало да има достъп до двора или улицата, когато там има други хора, с изключение на притежателите му”.

Гечев уточни, че както Агенцията по храните, по този начин и общинските управляващи имат пълномощия да се намесят в такива случаи, само че нормално не го вършат.

„ Дали става въпрос за куче или за някакви други междусъседски връзки, институциите споделят: оправяйте си се посред си”, уточни Гечев.

Той е безапелационен, че всяко куче може да бъде превъзпитано и казусът е в притежателите, които би трябвало да носят наказателна отговорност до 3 години затвор, както е по закон.

„ Дори да махнем кучето оттова, тези хора ще си вземат ново. Тоест, в случай че не превъзпитаме притежателите, животното е жертва, както и нахапаното дете”, сподели специалистът.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР