Кучетата преработват числата по сходен с хората начин - изследване

...
Кучетата преработват числата по сходен с хората начин - изследване
Коментари Харесай

Специалисти: Кучетата могат да броят

Кучетата преработват числата по подобен с хората метод - проучване със скенер демонстрира, че индивидът и най-хубавият му другар употребяват слепоочно-теменния дял на мозъчната кора, с цел да броят, написа в. " Дейли мейл ", базирайки се на американски експерти.

Авторите на проучването от университета " Еймъри " в Джорджия, Съединени американски щати, са първите, съумели да обучат кучета непринудено да влизат в скенер за функционална магнитно-резонансна томография и да остават неподвижни, до момента в който се записва невронният им отговор, педава Българска телеграфна агенция.

Резултатите от изследването са следващото доказателство, че общ мозъчен механизъм за бързо преброяване е бил поддържан в хода на еволюцията на бозайниците.

За задачите на проучването психолозите от екипа са обучили 11 кучета от разнообразни породи да стоят неподвижно в скенер. Специалистите по-късно са анализирали кои зони в мозъка се осветяват в отговор на друг брой точки, показвани на екран. Никое от животните не е било подготвено авансово да преработва числена информация.

При осем от кучетата е регистрирана по-висока мозъчна интензивност в слепоочно-теменния дял на мозъчната кора, когато броят на точките на екрана се е увеличавал или намалявал, в сравнение с когато е оставал същият.

Слепоочно-теменният дял е региона в мозъка, която реагира на цифри и при хората.

" Изследването ни освен демонстрира, че кучетата употребяват същата част от мозъка, с цел да преработват брой обекти като хората, само че и че не е належащо да бъдат обучавани да го вършат. Разбирането на невронните механизми - при хората и при други типове, оказва помощ да си изясним по какъв начин мозъците ни са еволюирали и по какъв начин действат в този момент ", изясняват създателите на изследването. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР