Кубинското правителство започва от днес да продава долари на населението

...
Кубинското правителство започва от днес да продава долари на населението
Коментари Харесай

Куба започва да продава долари


Кубинското държавно управление стартира от през днешния ден да продава долари на популацията - двайсет дни, откакто стартира да купува щатска валута по курса на черния пазар, съобщи Франс прес. Мярката има за цел да се сътвори обменно-валутен пазар в страната, който да разреши легална обмяна на валута, а това от своя страна да увеличи покупателната дарба, обвързвана с националната валута, уточни министърът на стопанската система Алехандро Хил пред държавната телевизия.

Голяма част от кубинското население получава долари, изпращани от родственици в чужбина или получени от услуги, предоставени на туристи на острова. Впоследствие хората ги обменят най-често на черния пазар, тъй че остават отвън формалната стопанска система.

С желанието да извади от черния пазар придвижването на тази валута президентката на централната банка Марта Сабина Уилсон Гонсалес разгласи на 4 август, че банките и обменните бюра към този момент ще купуват долари по курс от 120 песос за един $ - колкото на черния пазар през август.

Щатската валута мощно нарастна на черния пазар, откакто през януари 2021 година Куба направи икономическа промяна, с която курсът на $ беше закрепен на 24 песос. През юни продажбата на долари на популацията беше прекратена поради липса на ликвидност.

Марта Сабина Уилсон означи, че мярката е дала удобен резултат. За двайсет дни финансовите институции са купили 10 пъти повече валута, в сравнение с са щели да купят при обменен курс от 24 песос, посочи тя. За продажбата на долари курсът остава 120 песос, съобщи централната банкерка.

Единствено клоновете на " Кадека " (Cadeca), формалните кубински обменни бюра, ще имат право да продават долари и те ще продават единствено каквото са купили ", добави Уилсон. Продажбата на долари ще бъде единствено за жители, а не за дребните и междинни предприятия, а покупката ще бъде лимитирана до 100 $ на човек, посочи тя.

Вчера курсът на черния пазар в Куба доближи 140 песос за $, само че Алехандро Хил увери, че обменният курс за пазаруване и продажба от страната ще остане 120 песос.

В момента Куба претърпява най-тежката икономическа рецесия от трийсет години, с възходящ дефицит на храни, медикаменти и гориво поради последствията от пандемията от ковид и стягането на икономическото ембарго на Съединените щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР